Prvog dana konferencije "Reforma izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini", koja se u organizaciji Škole za političke studije Vijeća Evrope u BiH održava u Sarajevu, istaknuta je potreba donošenja novog izbornog zakonodavstva u BiH.

To je za Fenu izjavio direktor Škole i uposlenik Vijeća Evrope Esad Mavrić navodeći da ideja organizatora nije nametati rješenja već omogućiti platformu za razgovor i ponukati na dijalog o ovoj temi.

Gotovo sve parlamentarne stranke podržale su održavanje skupa, kazao je također Mavrić te za sutrašnji nastavak konferencije najavio sesije i učešće lidera i predstavnika parlamentarnih stranaka, odnosno njihovih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Osim domaćih aktera među kojima su predstavnici Centralne izborne komisije BiH, na ovaj skup su pozvani i prestavnici međunarodnih organizacija i institucija u zemlji.

-  Imajući u vidu trenutnu političku situaciju i posebno nedostatak političkog dijaloga, ovu temu smatramo izuzetno važnom za jačanje političke saradnje i stabilizaciju ukupnih odnosa s ciljem nastavka reformskih procesa i ukupne demokratizacije društva - naveli su organizatori iz Škole za političke studije Vijeća Evrope.

Konferencija se održava od 14. do 16. decembra.