- Na taj način Zoran Milanović nastavlja sa praksom dodjeljivanja odlikovanja ratnim zločincima jer upravo je Vojnom policijom HVO-a rukovodio Valentin Ćorić koji je zbog ratnih zločina nad Bošnjacima tokom rata osuđen na 16 godina zatvora. Unutar istog sistema djelovao je i Berislav Pušić, također osuđenik u procesu Prlić i ostali. Navodno bi odlikovanje trebao dobiti i Željko Džidić koji je 2011. godine pobjegao u Hrvatsku pred licem pravde jer mu je trebalo biti suđeno za ubistva ratnih zarobljenika Armije BiH čije posmrtne ostatke njihove porodice i danas traže - ističu iz BNV-a.

Dodaju da s obzirom na to da predsjednik Hrvatske nije opovrgnuo navedeno, a i imajući u vidu njegovo dosadašnje ponašanje i djelovanje kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima, čin dodjeljivanja odlikovanja jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima je za svaku osudu.

- Svako ima pravo na vlastito mišljenje i političko djelovanje, međutim ne vidimo apsolutno nikakvu korelaciju između promjena izbornog zakona u BiH i dodjeljivanja odlikovanja jedinicama u kojima su djelovali ratni zločinci. Nažalost, na prošlim predsjedničkim izborima većina Bošnjaka u Hrvatskoj svoj je glas dala Zoranu Milanoviću uvjerena da će on donijeti promjenu u politici prema Bosni i Hercegovini. Doduše, on ju je i donio, ali nagore. Zbog prestanka iluzije da će Milanović doprinijeti odnosima Hrvata i Bošnjaka, odnosno odnosima dviju država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Bošnjačko nacionalno vijeće na vanredno održanom Predsjedništvu donijelo je zvaničnu odluku po kojoj se Zoran Milanović više neće pozivati na događanja u organizaciji BNV RH niti će od njega BNV više tražiti pokroviteljstva za održavanje projekata - naveli su iz BNV-a.

Dodaju kako se nadaju da će ovaj simboličan čin doprinijeti svijesti u hrvatskom društvu koja će rezultirati spoznajom da se stvari, a pogotovo strukture i zakoni mijenjaju dijalogom i kompromisom, a ne konstantnim guranjem prsta u oko prvim susjedima i prijateljima samo zato što imaš drugačije mišljenje od njih.

- Isto tako se nadamo da će se u budućnosti na hrvatskoj političkoj sceni pojaviti opcije i ljudi koji će artikulirati i drugačiju, afirmativniju politiku prema Bosni i Hercegovini od ove do sada ustaljene, konfliktne i osuđene na neuspjeh - zaključuju u saopćenju.