open-navfaktor-logo
search
Ignorisanje prava
Bošnjački vijećnici napustili sjednicu OV Stolac
Uzurpacija osnovnih demokratskih prava Bošnjaka Stoca je manifestirana i danas na početku zakazane sjednice Općinskog vijeća (OV) gdje je, po ko zna koji put, odbijen zahtjev Kluba Bošnjaka da se na dnevnom redu zakazane sjednice nađe i izbor predsjedavajućeg Vijeća, navode iz Kluba Bošnjaka OV Stolac.
22.12.2021. u 15:11
get url
text

Kako podsjećajU, od implementacije izbornih rezultata do danas HDZ-ovi vijećnici odbijaju uvrstiti ovu tačku na dnevni red, tako da umjesto predsjednika Vijećem rukovodi potpredsjednik koji, suprotno svim normativnim aktima, dolazi iz istog naroda kao i načelnik Općine.

Četiri godine Stocem su upravljali HDZ-ov načelnik i HDZ-ov potpredsjednik Vijeća.

Bošnjački vijećnici danas su, nakon što je odbijen prijedlog za da se u dnevni red uvrsti odluka o imenovanju Esada Omanića za predsjedavajućeg Vijeća, u znak protesta napustili sjednicu.

- Na jučerašnjem zasjedanju Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine HDZ je izvojevao proglašenje Stoca gradom uprkos uzurpaciji prava Bošnjaka koja traje decenijama. Više od godine bezuspješno pokušavamo da Vijeće imenuje predsjedavajućeg. Očigledno je da se ovdje radi o potpunom i beskrupuloznom ignorisanju prava Bošnjaka u svim segmentima društvenog djelovanja. Od sedam javnih preduzeća nijedan direktor nije Bošnjak. Također uzurpirane su nadležnosti nad nacionalnim spomenicima, poput Starog grada sa megalomanskim križem i "križnim putem", javna rasvjeta, infrastrukturni projekti, asfaltiranje, komunalne aktivnosti, sve je u službi isključivo hrvatskih interesa - ističu iz Kluba Bošnjaka OV Stolac.

Inače na sjednici koju je zakazao potpredsjednik OV Stolac danas je trebao biti usvojen budžet za 2022. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.