Serge Brammertz, glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je boravak u Sarajevu iskoristio i održao istorijski čas gimnazijalcima u glavnom bh. gradu, javlja Anadolu Agency (AA). On će u decembru podnijeti izvještaj o radu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, pa je to osnovni razlog posjete Sarajevu. Istakao je da će u izvještaju naglasak staviti na neophodnost regionalne saradnje u rješavanju predmeta ratnih zločina i na traženju nestalih osoba.

Prije predavanja u Vijećnici, u utorak, se sastao sa sudija i tužiocima, danas je iskoristio priliku da porazgvara sa novom generacijom.

-Svakako da, kao što znamo, ni ovdje nije drugačije u odnosu na ostatak svijeta. Dakle, budućnost je na novoj generaciji i meni je drago da pokazuju interes za politiku, za pravdu i da pomognu ovoj zemlji da idu naprijed - istakao je Brammertz.

Dodao je da nacionalna strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH još uvijek nije usvojena, te da postoji još stotine slučajeva koji se moraju procesuirati.

-Svakako, sa okončanjem rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju glavna odgovornost sada leži na nacionalnim organima vlasti. Nastavićemo odličnu saradnju sa glavnom tužiteljicom. Još uvijek imamo tužitelja za vezu iz sarajevskog ureda sa Hagom i još uvijek prenosimo hiljade stranica transkripata i zapisa, te mogu reži da je saradnja veoma dobra - rekao je Brammertz i naglasio:

"Kada je u pitanju regionalna saradnja još uvijek se neki počinitelji zločina nalaze u obližnjim zemljama, a bez sporazuma o izručenju veoma je teško raditi na tim slučajevima. Očigledno je da moramo spomenuti i pitanje nestalih osoba, što predstavlja jedan od orioritetana našoj agendi. Upravo su ovo pitanja o kojima ćemo govoriti u našem izvještaju. Znači pitanja nacionalnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, regionalna saradnja i pitanje nestalih."

Prije predavanja srednjoškolcima Brammertz se u Vijećnici sastao sa vodećim ljudima Grada Sarajeva. Jedan od njih bio je i dogradonačelnik Milan Trivić.

-Grad Sarajevo veoma cijeni to što je uradio Haški tribunal, a posebno doprinos koji je dao gospodin Brammertz. To bi se u tri riječi moglo sažeti: istina, pravda i pomirenje. To je najteži posao i najteži problem u rješavanju svih konflikata. Mislim da Grad Sarajevo to dobro razumije, da građani Sarajevo imaju 1.423 razloga da podržavaju razvijanje i njegovanje mirovne kulture i nadam seda će to uticati na cijelu zemlju i cijeli region i da na ovom prostoru neće više biti rata - istakao je Trivić.

Benjamin Hedžić, direktor Gimnazije Obala kazao je da je Brammertzov istorijski čas jedan od primjera kako treba obrazovni sistem u BiH da funkcioniše.

-Učenici trebaju da njeguju kulturu sjećanja i da uče od svjedoka vremena - pojasnio je Hedžić.

Brammertz je sarajevskim gimnazijalcima pričao o trenutnim izazovima kada je riječ o međunarodnoj pravdi. Zamjenik gradonačelnika Trivić iskoristio je priliku i Brammertzu uručiti zahvalnicu Grada Sarajeva.