open-navfaktor-logo
search
Izrečene zatvorske kazne
Brčansko Tužilaštvo okončalo sve predmete ratnih zločina sa haške A liste
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupanje u svim predmetima ratnih zločina haške A oznake ispunivši, prije njenog revidiranja, glavni strateški cilj iz državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
27.10.2021. u 10:57
get url
text

Od četrnaest osoba iz predmeta ove oznake, u Brčkom ih je šestero pravosnažno osuđeno na ukupno trideset i jednu godinu zatvora. Procesuiranje njih četvero ustupljeno je drugim nadležnim organima, dok su istrage protiv isto toliko osumnjičenih obustavljene, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.

- U periodu najintenzivnijeg rada na predmetima ratnih zločina, od 2004.g. do 2014. g, Tužilašvo Distrikta procesuiralo je svih četrnaest osoba iz predmeta kojima je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu dodijelio A oznaku složenosti. U tom periodu, na ukupno trideset i jednu godinu zatvora, pred sudovima Distrikta pravosnažno je osuđeno šest osoba. Među njima su Konstantin Simonović (6 godina), Kosta Kostić (15 godina), Pero Rikanović (5 godina i 6 mjeseci), Monika Kara Ilić (2 godine i 6 mjeseci), Miladin Tošić (1 godina) i Dragan Živković (1 godina). U skladu s tada važećom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, procesuiranje tri osobe ustupljeno je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a za jednu od njih krivično gonjenje s ove instance ustupljeno je Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije. Srbijanskom pravosuđu Tužilaštvo Distrikta također je ustupilo procesurainje jedne osobe. Usto, ovo tužilaštvo obustavilo je istrage vođene u odnosu na četiri osumnjičena. Za njih tri utvrđeno je da nije bilo dokaza da su počinili krivično djelo, dok je istraga u jednom slučaju obustavljena usljed smrti osumnjičenog - navodi se u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta.

Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina usvojena je 2020. g. s ciljem da unaprijedi procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima u BiH, posebno kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta ratnih zločina između pravosuđa na nivou BiH, entiteta i distrikta Brčko.

Aneksom B Strategije predviđa se efikasnije procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina, među kojima su prije svih predmeti protiv lica sa A-liste Pravila puta, odnosno predmeti s ranijom standardnom oznakom A.

- Ovaj strateški cilj pravosuđe Brčko distrikta BiH ostvarilo je čak šest godina prije usvajanja revidirane strategije, zaključno s 2014. godinom. Na nivou Tužilaštva Distrikta trenutno su u radu istražni predmeti manje složenosti, od čega se prioritetno rješavaju sve otvorene istrage po poznatom osumnjičenom - njih tri, dok se pored zastupanja ranije podignutih optužnica pred sudovima, intenzivno radi i na rješavanju svih slučajeva ratnih zločina po nepoznatnom počiniocu - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.