open-navfaktor-logo
search
Iz Vlade pojasnili
Britanska ambasada je vlasnik Facebook stranice Vlade KS ili samo plaća konsultante?
Facebook stranica Vlade Kantona Sarajevo godinu dana je korištena ponajviše u svrhe političke promocije dojučerašnjeg saziva na čelu sa bivšim premijerom Edinom Fortom, a manje u svrhe informiranja građana. Ko je to plaćao i koliko?
04.03.2020. u 18:58
get url
text

Na ovo pitanje u Vladi Kantona Sarajevo nikada nisu dali precizan odgovor. Konsultantica Vlade koju je plaćala Ambasada Velike Britanije Elameri Škrgić Mikulić u više navrata je u telefonskim razgovorima Faktoru rekla da "pripremaju odgovor", ali odgovor nikad nije stigao. To je, inače, bila česta praksa Fortine vlade koja se voljela hvaliti transparentnošću.

Bivši premijer Forto je na upite zastupnika prije nekoliko mjeseci rekao kako sponzoriranje objava na Facebooku plaća Vlada sa kartice registrirane na Kabinet premijera.

Nakon informacija koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da je Ambasada Britanije vlasnik stranice i da daje novac za sponzorisanje tekstova, čini se Forto nije govorio istinu.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba Kantona Sarajevo, doc. dr. Rusmir Baljić tražio je u ime Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od predstavnika stručnih službi Vlade Kantona Sarajevo da sve informacije u vezi s koronavirusom objavljuju na zvaničnoj Facebook stranici Vlade KS, ali iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo rečeno im je da tu informaciju ne mogu objaviti.

Za Faktor su iz Vlade Kantona Sarajevo objasnili da tekst nije mogao biti objavljen na Facebooku Vlade KS jer tamo niko nema pristupne šifre.

Prema nezvaničnim informacijama, službenici koji će nastaviti voditi Facebook stranicu Vlade će sutra dobiti pristupne šifre. Stranicu Vlade Kantona Sarajevo su održavali konsultatnti  koje plaća Ambasade Velike Britanije u BiH.

- Dakle, Britanci nisu vlasnici Facebook stranice Vlade KS, a šifra je kod čovjeka državljanina BiH, koji nije uposlenik Vlade Kantona, već ga plaća Ambasada Velike Britanije - tvrde iz Vlade.

Vlasnik Facebook stranice je, kako su Faktoru ustvrdili upućeni,  Vlada KS.

- Ovo je bio program pomoći Britanske vlade Kantonu Sarajevo u mandatu smijenjene Vlade KS. Vjerovatno će se ta pomoć nastaviti i sa novom Vladom, jer takvu istu pomoć pružaju i Federaciji BiH. Čovjek koji sutra treba predati šifru neće više održavati stranicu jer on je bio čovjek bivše Vlade KS i najvjerovatnije neće nastaviti  saradnju sa novom Vladom KS, jer je bio na konsultantskom ugovoru. Nije on jedini koji je bio na ovoj vrsti ugovora koje su plaćali Britanci - pojasnili su za Faktor upućeni u Vladi.

Zaposleni u Pressu Vlade KS, dakle oni koji se plaćaju iz kantonalnog budžeta, nisu ni do sada objavljivali vijesti na Facebook stranici Vlade.

Dakle, Ambasada Britanije je plaćala konsultantski tim koji je radio u Fortinoj vladi, a vjerovatno će tako biti i u buduće. Kako se čini, jedan od vidova pomoći ovdašnjim vladama, je i pitanje društvenih mreža i sponzoriranje objava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.