open-navfaktor-logo
search
Debata o BiH
Britanska zastupnica pred raspravu u Parlamentu: Ne želimo vidjeti sukob na ulicama Bosne
Britanski parlament će ove sedmice raspravljati ponovo o Bosni i Hercegovini. Inicijativu za ovu raspravu pokrenula je konzervativna zastupnica Alicia Kearns.
29.11.2021. u 16:11
get url
text

Ona je bila i jedna od onih koji su u prvoj debati u novembru jasno zatražili sankcije za Milorada Dodika i one koji ugrožavaju Dejton. Kearns kaže kako očekuje da će Britanija biti izuzetno aktivna u Bosni i Hercegovini.

- Velika Britanija ima dužnost da podrži narod Bosne kako bi spriječila bilo kakvo upadanje u sukob i krvoproliće. Očigledno, znamo da ne želimo da vidimo sukob na ulicama Bosne. Svi mi snažno osjećamo podršku našim bosanskim prijateljima i saveznicima. I očito svi naši veterani koji su tamo služili ne žele da se sruši mir za koji su se toliko borili. Dakle, potpuno je uredu. I zato se parlamentarci poput mene bore da osiguraju da Bosna ima prijatelja u Velikoj Britaniji i da znate da narod Britanije, parlament, stoji iza Bosne i uz nastavak mira u zemlji - naglasila je ona za N1. 

Istakla je da ne treba sumnjati u odlučnost britanskih parlamentaraca da podrže bosanske prijatelje na debati u četvrtak koja će se održati.

VEZANI TEKST - Britanska zastupnica: Propala Bosna je Putinova ambicija, Dodik želi ostvariti Miloševićev san

- To je ona koju sam dogovorila, koju je više od 50 zastupnika potpisalo, tražeći da se debata održi. A ono za šta sam tražila kao predsjedavajuća APPG-a za Bosnu je prije svega sastanak ministara NATO-a 30. novembra, da Bosna treba da bude na dnevnom redu. To je očigledno ranije potvrdio i lider NATO-a, što je fantastično. To je dovelo do pristupa da se to stavi na dnevni red. Zamolila sam i člana britanskog ministarskog tima da ode na Dan Oružanih snaga BiH koji se održava sljedeće sedmice. Oni će prisustvovati tome. Također sam tražila da povećamo broj britanskog vojnog osoblja u NATO štabu u Sarajevu jer trebamo pokazati da nismo skrenuli pažnju s fokusa. I također sam zatražila zajedničku vježbu širom Balkana, da Rusija, Srbija i sve te susjedne zemlje znaju da Zapad i NATO nisu makli fokus s onog što se dešava. Ponudila sam i da razmotrimo sankcije Dodiku i ostalima koji su odgovorni za podjelu i podrivanje institucija Dejtonskog sporazuma. Također se zalažemo za veći angažman civilnog društva i fokusiranje na ono što se tačno dešava - pojasnila je britanska parlamentarka. 

Kaže da Vlada Velike Britanije tvrdi da razmatra sve opcije i da će djelovati ako bude potrebno.

- Ali politika britanske vlade je da ne potvrđuju sankcije dok se ne uvedu, dok pojedinac ne bude obaviješten. I mislim da ih vjerovatno koriste, ako se situacija ne smiri, ako ne vidimo smanjenje tenzija - poručuje ona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.