Na početku ove godine kantonalni budžet iznosio je 433 milion, što znači da povećanje u odnosu na predloženi Nacrt iznosi 27,5 miliona KM.

- Osnovni izazov za narednu godinu bio bi ako projekcije Federalnog ministarstva finansija ne budu pratili prihodi. Ukoliko do toga ne dođe, imamo i odgovore. Prvo je prolongiranje svih rashoda, što smo radili i u ovoj godini. Planiramo i uštete naredne godine jer smo radili dubinsku analizu posljednjih pet godina. Rebalans je također mogućnost, kao i finansiranje projekata drugim sredstvima koja nisu naša - rekao je ministar finansija TK Vedran Lakić.

Rashodovna strana Budžeta prema Nacrtu iznosi 460.556.740 KM.

Kada je u pitanju povećanja budžetskih stavki, u oblasti boračko-invalidske zaštite dosegnuto je 20 miliona KM, što je za 23,15 posto više u odnosu na početni Budžet ove godine. U oblasti unutrašnjih poslova predviđeno je povećanje u odnosu na trenutna izdvajanja u iznosu od 5,5 miliona KM, što će biti usmjereno za poštivanje odredbi kolektivnog ugovora.

Za robne rezerve izdvojeno je 550.000 KM, što je povećanje su za 85 posto. U okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede planirano povećanje dostiže osam miliona KM u odnosu na početak tekuće godine.

Uvećana su i sredstva za nabavku udžbenika čime će biti obuhvaćena nabavka učenika za još jedan razred osnovnih škola. Također, planirano je i 600.000 KM za završetak objekta Muzičke škole u Tuzli.