U izjavi za Fenu, košarkaški stručnjak navodi da je bh. tim pokazao da ima kvalitet.

- Drago mi je zbog mojih kolega trenera Adisa Bećiragića i Gordana Firića, i momaka. Drago mi je što imamo jednu dobru hemiju unutar ekipe. To je jedno drugarstvo koje je vrlo bitno za rezultat - kazao je Bukva.

Nekadanšnji centar bh. reprezentacije u osvrtu na odigrane utakmice, kazao je da su naši košarkaši mogli slaviti i protiv Njemačke, da su iole imali korektno suđenje, "koje je bilo naklonjeno domaćinu".

- Utakmica protiv Mađarske otvorila nam je put, što je vrlo bitno jer smo dobili elan. U susretu sa Slovenijom odmah na početku sam prognozirao da ćemo pobijediti. Slovenci su u pripremnom periodu pobijedili Hrvatsku i Srbiju, imali su veliki motiv protiv tih ekipa, dok su sinoć nas potcijenili, što je pokazala i izjava Luke Dončića. To je najgore, kad nas Bosance potcijenite onda dobijete, kako mi kažemo, "po ušima", što je sinoć bilo - kazao Bukva.

Veliku pomoć u pobjedi nad aktualnim evropskim prvacima, košarkaši BiH imali su od naših brojnih navijača u dvorani u Kelnu.

- Drago mi je zbog naše publike, koja je mnogobrojna, a koje je iz utakmice u utakmicu sve više. Naši momci su odigrali zbog nas, zbog nacije - navodi Bukva.

Ovom pobjedom smatra da su nam otvorena vrata drugog kruga. Po njegovim mišljenju, Slovenija je sada u najgoroj situaciji.

- Selektor Slovenije sinoć je rekao da im preostaju dvije teške utakmice, sa Francuskom i Njemačkom, i da se ne zna koja je teža. Vrlo se lako može desiti da obje izgube, u tom slučaju mi prolazimo i sa ove dvije pobjede. Opet, ja sam optimista da ćemo u ove dvije utakmice, dobiti Francusku i Litvaniju. U tom slučaju to bi nam otvorilo poziciju dva ili tri, što nije zanemarljivo, jer se križamo sa A- grupom, iz koje bi dobili jednog "lakšeg" protivnika za dalji prolazak - kazao je Bukva za Fenu.