open-navfaktor-logo
search
Spontano okupljanje
Bura zbog migranata u TK: Građani pred BKC-om povodom zasjedanja Skupštine TK
Poručili da žele da Skupština TK prihvati zaključke gradskih vijeća Tuzle i Bukinja i da se ne omogući uspostavljanje migranstkih centara u Ljubačama i Bukinju
21.11.2019. u 10:55
get url
text

Stotinjak mještana tuzlanskih mjesnih zajednica, koje gravitiraju Bukinju i Ljubačama, okupilo se danas ispred Bosanskog kulturnog centra Tuzla, gdje se održava sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Razlog je odluka Vlade FBiH da kasarnu u Ljubačama preda Ministarstvu sigurnosti BiH te izjava premijera Tuzlanskog kantona da bi dobra lokacija za migrantski centar bili objekti bivšeg rudnika u Bukinju.

- Ovo nije protest, nego spontano okupljanje građana. Ovdje su samo predstavnici desetak mjesnih zajednica koji žele da im se omogući sastanak s premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem - rekao je danas Goran Stojak, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bukinje.

Gradsko vijeće Tuzle u ponedjeljak se na vanrednoj sjednici izjasnilo da je protiv smještanja migrantskog centra u Ljubačama, ali i na bilo kojoj drugoj lokaciji u Tuzli. Na sjednici su svoj stav iznijeli mještani Ljubača i pet okolnih mjesnih zajednica, svi izrazivši zabrinutost za svoju sigurnost.

{$galerijaFotografija}

- Da ne bi došlo do velikih protesta tražimo da nas sasluša premijer i da se na dnevni red Skupštine TK uvrsti pitanje smještaja migranata. Želimo da zastupnici čvrsto zauzmu stav protiv migrantskog centra na ovim područjima. Razlog je lokalno stanovništvo, konkretno objekti bivšeg rudnika u Bukinju su u centru sela. Migrantima treba pomoći, treba osloboditi Autobusku stanicu u Tuzli, ali ih ne treba smještati u gusto naseljena područja - kaže Stojak.

Dodatnu uznemirenost mještana Ljubača i okoline, prema riječima predsjednika Savjeta mjesne zajednice Ljubače Dražena Vilušića, izazvao je dolazak ekipe BHMAC-a, koja se jučer pojavila na području kasarne u Ljubačama da ispita situaciju u vezi mina, koje se prema podacima Općine Živinice, nalaze na 115 hiljada kvadratnih metara kasarne, što je više od polovine ukupne površine.

- Mi želimo da Skupština TK prihvati zaključke gradskih vijeća Tuzle i Bukinja i da se ne omogući uspostavljanje migranstkih centara u Ljubačama i Bukinju - rekao je Vilušić.

protest-bukinje-bkc (1).jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.