open-navfaktor-logo
search
Golman Zmajeva
Burić za Faktor: Iz meča s Njemačkom možemo profitirati, koronavirus utjecat će i na naš sastav
Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine početkom sljedećeg mjeseca očekuju prve dvije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine.
29.10.2020. u 07:42
get url
text

Izabranike Bilala Šumana na startu očekuje teško gostovanje kod Njemačke. Dvostruki prvaci Starog kontinenta našu selekciju ugostit će u Dusseldorfu, a ne bude li promjena u odredbama njemačkih vlasti, susretu prvog kola kvalifikacija moći će prisustvovati 2.640 gledalaca.

Okupljanje naše najbolje rukometne selekcije za duele sa Njemačkom (5. novembar) i Austrijom (8. novembar) zakazano je za 1. novembar na Ilidži, a iako je bilo govora da bi mu klub mogao praviti probleme oko dolaska u Bosnu i Hercegovinu, prvi golman Flensburga i Zmajeva Benjamin Burić kazao je kako to uopće nije upitno.

- Odmah sam svima u klubu rekao da dolazim na pripreme reprezentacije, iako su nam oni dali sugestiju da ne idemo. Iz Flensburga su zvali RSBiH, pretpostavljam i selektora, te su kazali da ne priznaju brze testove, već da to moraju biti isključivo PCR testovi. Mislim da ću se u kratkom periodu morati testirati tri puta, jer me nakon reprezentativnih obaveza očekuje gostovanje kod Melsungena - kazao je na početku razgovra za Faktor Benjamin Burić, koji je prije nekoliko danas s 24 odbrane briljirao u pobjedi svog tima na Coburgom.

Burić je poslije pet odigranih kola u najjačoj rukometnoj ligi golman s drugim najvećim postotkom odbrana, bh. reprezentativac je "skinuo" 39,87 posto udaraca upućenih ka njegovom golu, a bolji postotak od njega ima tek Primož Prost (40 posto).

Prvi golman naše selekcije izuzetno dobro poznaje njemačke reprezentativce, a to što već na startu igramo sa izrazitim favoritom naše kvalifikacione grupe može biti olakšavajuća okolnost.

- Oni su apsolutni favoriti, pogotovo jer je to utakmica u kojoj će svi igrači nastojati da se dokažu novom selektoru, što je možda jedna teža okolnost po nas. Ipak, dobro je da s njima ne igramo već na samom startu. Za nas je utakmica s Austrijancima mnogo važnija. Vjerujem da će nam dobro doći duel protiv Nijemaca jer nam može biti od velike koristi za pripremu za sljedeći meč, a ne možemo mnogo toga izgubiti - naglasio je Burić.

Koronavirus očito će krojiti sastav naše reprezentacije, što nam je priznao i golman Flensburga, no nije želio govoriti o imenima.

- Ima dosta pozitivnih na koronavirus među našim igračima, neki neće ni doći, tako da će dosta toga ovisiti od sastava. Ipak, s pobjedom nad Austrijom napravili bismo veliki posao - rekao je Burić, no nije želio precizirati o kojim je to bh. rukometašima riječ.

Sjajni bh. golman odlukama mimo rukometnog terena prvo je ostao bez šanse da se sa Zmajevima bori za plasman na Svjetsko prvenstvo, a nešto kasnije je i Rukometni savez Njemačke, osam kola prije kraja Bundeslige, odlučio titulu prvaka dodijeliti Kielu.

- Razočaran sam i dan-danas se uzbudim i iznerviram kada pričam o tome. Očito su u EHF-u željeli Final Four s četiri, slobodno mogu reći, najbogatije ekipe, a opet s druge strane, još mi je neshvatljivija odluka da se titula u Njemačkoj da Kielu koji je imao samo dva boda više od nas, a do kraja je bilo još osam kola. Komične su mi te odluke, ništa me ne čudi, iskreno... - naglasio je reprezentativac BiH, ali je brzo prebacio priču na novu sezonu elitnog takmičenja:

- U novu sezonu Lige prvaka smo krenuli fantastično, a onda se desio taj cirkus protiv Vardara koji uopće ne želim da komentarišem, no vratili smo samouzdanje pobjedom protiv Elveruma. Mi smo takav klub da uvijek "pucamo" na najviše ciljeve - dodao je Burić na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.