open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Burno na sjednici: Pale izmjene Zakona o fiskalnim sistemima, da li se htjelo od privrede oteti još 67 miliona KM
Burnu raspravu na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izazvao je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, a koji je oboren kod glasanja. Zastupnici su pitali da li usvajanje ovih izmjena znače nove troškove za privrednike kroz izmjenu fiskalnih uređaja.
14.10.2020. u 15:00
get url
text

- Ovaj zakon nije dobar. Razgovarao sam s privrednicima, znate kada u vlasti spominju digitalizaciju meni se kosa digne na glavi. Ovdje se jasno želi pomoći firmama koje prodaju fiskalne uređaje. Zašto se traži od svakog privrednog subjekta da kupi fiskalni uređaj kako bi se prilagodio novom sistemu? Pozivam da oborimo ovaj zakon. Kada se omogući da građanin putem SMS može provjeriti da li im je izdat fiskalni račun, oni koji žele varati će promisliti. Pa ovdje su varale duplim klikovima kafane s najboljm prometom, a ne neke birtije. Varali su najbolji restorani koji su za vikend imali promet od 20.000 KM - rekao je zastupnik Irfan Čengić (SDP).

Govorio je i zastupnik Albin Muslić.

- Koji su očekivani efekti ovog propisa, a i ne znamo koliko ćemo sivu zonu smanjiti. Postavljam pitanje, da li se odredbom člana 62. uvodi izmjena postojećih fiskalnih uređaja? Ako jeste, koliko će to koštati? Ako idemo u pravcu izmjene uređaja, a prosječna cijena uređaja je 800 KM, ako uzmemo da je u FBiH 83.547 tih uređaja, dodatno će se opretetiti privrednici sa nekih 67 miliona KM. Neki su za ranije uvođenje fiskalizacije plaćali i po 100.000 KM. Da li izmjene ovog zakona nalažu izmjenu fiskalnih uređaja, to je pitanje - kazao je Muslić.

Medina Dudo iz Federalnog ministarstva finansija je zastupnicima ispred Federalnog ministarstva finansija pojašnjavala značaj izmjena.

- Fiskalizacija predstavlja skup mjera kojom se stvara obaveza evidentiranja prometa poslovnim subjektima i dostavljanje tog prometa Poreznoj upravi i predstavlja najvažniju mjeru protiv utaje poreza i sive ekonomije. Cilj joj je efikasan nadzor nad ostavrenim prometom u svrhu umanjenja razlika između onih poslovnih subjekata koji pošteno i uredno izmiruju svoje porezne obaveze naspram onih koji kroz neeevdentiranje prometa nastoje sebi pribaviti nauštrb svih građana, sebi pribaviti korist - navodi Dudo i dodaje:

- Uvođenjem fiskalizacije uspostavlja se sistem evidentiranja svakog izlaznog računa, odnosno sav ulaz i izlaz dobara i usluga koji stvaraju nove vrijednosti i osigurava se evidentiranje svakog ostvarenog troška u poslovanju poduzetnika. Uvodi se nadzor nad izdavanjem računa za gotovinski i bezgotovinski promet - kazala je.

Nakon završene rasprave Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima nije dobio podršku zastupnika. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.