open-navfaktor-logo
search
Četvrta na listi
Čak i ispred Istre: Lonely Planet uvrstio Hercegovinu u top 10 destinacija
Hercegovina se čak nalazi ispred Istre, Puglie u Italiji, Lyona u Francuskoj i pojedinih predjela u Švicarskoj
30.05.2019. u 09:13
get url
text

Jedan od najuglednijih web izvora kada je riječ o putovanjima i savjetima za sve ljubitelje avantura Lonely Planet objavio je ovogodišnju listu "top 10 destinacija koje treba posjetiti", a na visokome mjestu našla se Hercegovina.

Eksperti za putovanja i turističke destinacije pozicionirali su je vrlo visoko - zaslužila je četvrto mjesto na ovoj prestižnoj listi. Hercegovina se čak nalazi ispred Istre, Puglie u Italiji, Lyona u Francuskoj i pojedinih predjela u Švicarskoj.

- Od šuma kojima lutaju medvjedi do gradića okruženih vinogradima - ovih deset destinacija trenutno su najuzbudljivija mjesta na kontinentu. Mješavina su novootkrivenih klasičnih destinacija i manje poznatih čudesa koja će 2019. prvi put zaslužiti popularnost - piše Lonely Planet u objašnjenju top evropskih destinacija za posjetiti.

1. Visoke Tatre, Slovačka

Mitski predio slovačkih Visokih Tatri uživa zaista ogroman ugled na ovoj prestižnoj stranici. Daleko je najpreporučljiviji predio Evrope za posjetu željnima neponovljivog iskustva - mnoge agencije, kažu, osiguravaju posjetiteljima uistinu pamtljivo iskustvo promatranja divljih životinja uživo, samo nekoliko metara dalje od njihova staništa.

2. Madrid, Španija

Promjena u načinu na koji ovaj grad diše očita je, tvrdi autor. Biciklističke staze koje su nepodnošljivi promet umanjile za gotovo pola, kao i kulturna događanja kakvima se malo koji grad može pohvaliti progurale su španski dragulj na vrlo visoko drugo mjesto liste.

3. Sjeverna obala Islanda

Iako se mnogi prilikom putovanja na ovaj najsjeverniji otok u Evropi oslanjaju na udobnost glavnoga grada Reykjavika, sjeverna obala Islanda koja gleda na Arktičko more uistinu je neopisiva po svojoj ljepoti. Ako ste spremni na hladne temperature, odvažite se na avanturu i razmislite o smještaju u jednome od dvadesetak sela na obali - iskustvo je, kažu, gotovo vanzemaljsko.

4. Hercegovina

Autor piše da ova "historijska regija za vrijeme čitavog svog vijeka Bosu nosi na leđima", a najviše ga se tamo, čini se, dojmio Mostar i Stari most. No, nekima bi mogla zasmetati gužva u gradu i turisti koji pokušavaju uhvatiti dio čarolije njegove arhitekture - stoga, Hercegovina. Srednjovjekovni gradić Počitelj, Vjetrenica i selo Lukomir nezaobilazne bi trebale biti lokacije onih koji se odluče na posjet ovoj regiji.

5. Puglia, Italija

Iako su Venecija, Rim i Milano razvikaniji, Bari je gradić koji će pravi znalci staviti na prvo mjesto kada je u pitanju tipični italijanski odmor. Vinogradi, hrana, piće, sve je u okolici Barija bajkovito, pomalo i filmski...

6. Shetlandsko otočje, Škotska

Noćna vožnja trajektom avantura je sama za sebe - ako se odlučite na ovu lokaciju, obratite pozornost na orke i foke koje plivaju gotovo u blizini ove kršne obale.

7. Lyon, Francuska

Treći po veličini grad u Francuskoj, kažu autori, ima jednu od boljih gastronomskih ponuda u državi, a u njemu će se održati i Svjetsko prvenstvo u ženskom nogometu.

8. Lihtenštajn

Mala kneževina u srcu Evrope idealna je za one željne komoda, mirnih planinarenja i odmora uz kulturne ponude. Za one željne zabave, datum 15. august je "pravi", tada se slavi državni praznik, svugdje je party, a glavni grad Vaduz prednjači.

9. Vevey, Švicarska

Festival vina koji će se ovoga jula održati u ovoj švicarskoj regiji privući će zasigurno vinoljupce širom Evrope, ali i sve one željne dobre zabave. Neki od najluđih kostimiranih partyja su u pripremi, parade, koncerti i, naravno, degustacije.

10. Istra, Hrvatska

-Bilo da je riječ o vapnenačkoj rivijeri poluotoka u obliku srca, veličanstvenim spomenicima ili ljubavi prema finoj hrani (i slabosti prema vinu), u Istri je nešto kraljevsko - piše Lonely Planet. Savjetuju naročito posjetu Puli i Poreču, ali ni ostale "bisere" ove plodne regije ne zanemaruju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.