Ferhadija

Čamdžija: Ako se Dodik ne zaustavi sad, kasno će biti kasnije

Objavljeno: 25.08.2018. u 12:33

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija smatra da kontinuitet dešavanja i napada na povratnike Bošnjake u tom bh. entitetu, njihovu imovinu, jezik, kulturu, a nadasve vjeru, potvrđuje, po ko zna koji put, napad na džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci, u dane Kurban-bajrama.

FOTO: Fena

Tvrdi da je politika ostvarivanja nerealizovanih ratnih ciljeva platforma djelovanja vlasti u bh. entitetu RS.

- Nije ovo incident ili izgred pijanih mladića, kako to pokušava okvalificirati MUP RS. Ovo je proizvod politike koju vodi politički vrh RS-a sa svojim otvorenim pozivima da se zaustavi, kako sam Milorad Dodik reče za ezane, arlaukanje s munara i time ušutkaju Bošnjaci - muslimani za svagda – naveo je Čamdžija za Fenu.

Sam čin negiranja genocida u Srebrenici, dokazanog i presuđenog od najviših međunarodnih sudskih instanci, dovoljan je, istakao je Čamdžija, da jasno potvrdi "da je riječ o nastavku politike stvaranja etnički čistih prostora, koristeći beskrupulozno sva sredstva i ponavljajući aktivnosti koje su, između ostalog, dovele do genocida".

Pojedinci, koji su počinili krivično djelo napada na Ferhadiju, moraju, dodaje, biti najoštrije sankcionisani.

- Međutim, oni su samo izvršili ono što im je vožd javno poručio. Oni su posljedica, a Dodikovo djelovanje je uzrok. Ako se Dodik ne zaustavi sad, kasno će biti kasnije. Pozivam Visokog predstavnika, ako se izliječio od hronične zabrinutosti i impotentnosti, da smijeni najodgovornije u RS-u i/ili im zabrani političko djelovanje i utjecaj na dešavanja u javnom životu u RS-u i BiH. Također, članice PIC-a, OSCE-a, institucije i organi sigurnosti i pravosudni organi, da svi moraju odlučno djelovati. U suprotnom, stvari više neće niko moći kontrolisati, a Bošnjaci sigurno neće hodati pognute glave - upozorio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije