open-navfaktor-logo
search
Menadžer Evertona
Carlo Ancelotti: Mislio sam da je Superliga šala
Carlo Ancelotti, menadžer Evertona izjavio je da je mislio da je evropska Superliga šala, kada je objavljeno njeno osnivanje, prenosi Anadolu Agency (AA).
22.04.2021. u 22:00
get url
text
get url
text

Iskusni italijanski trener pohvalio je Everton jer je pokazao da je porodični klub koji brine o svojoj bazi navijača.

Everton je najoštrije osudio šest engleskih klubova koji su pristali pridružiti se neuspjelom takmičenju: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham. Iz Evertona su "superligašima" poručili da su se ponašali s apsurdnom arogancijom i da su ocrnili ugled Premier lige i igre.

- Moja neposredna reakcija je bila da se šale. Pomislio sam, ovo je šala. To je šala jer se to neće dogoditi. To je nemoguće. Sportska kultura u Evropi razlikuje se od američkog sporta. Ne zato što smo u pravu, a oni ne, već zato što je kultura ljudi drugačija. U Sjedinjenim Američkim Državama sport je drugačiji. Sport je zabava. U Evropi živimo s više strasti. Kada odrastemo, želimo pobijediti svoje komšije. Odrasli smo drugačije - rekao je Ancelotti za britanske medije.

Ancelotti, koji je tokom karijere vodio četiri osnivača Superlige - Juventus, Milan, Real Madrid i Chelsea - rekao je kako je 12 klubova trebalo konsultovati igrače, trenere i ljubitelje fudbala.

- Za svakog navijača fudbala bio je to neobičan dan, iznenađenje. Čuli smo za Superligu u posljednjih nekoliko mjeseci, ali bio sam siguran da se to neće dogoditi. Što da kažem? Pogriješili su. Ovih 12 klubova je pogriješilo. Nisu uzeli u obzir mišljenja igrača, trenera ili navijača - naglasio je Ancelotti.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Superlige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopćenju objavljenom u nedjelju navedeno je da će Superligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je ekspresno reagovala i najavila sankcije za klubove Superlige, ali i igrače koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.

Već u utorak uvečer šest engleskih klubova pod velikim pritiskom navijača, fudbalskih radnika i bivših igrača te Vlade Velike Britanije povuklo se iz Super lige. Isto su u srijedu uradili i Milan, Inter i Atletico Madrid, tako da se takmičenje elitnih evropskih fudbalskih klubova svelo na Real Madrid, Barcelonu i Juventus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.