open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Čaušević o Zovko i Konakoviću: Više Bošnjaci gaje evropskih vrijednosti nego pola naroda koji se u njih kunu
Na izjave potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Željane Zovko, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, reagirao je Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu BiH.
15.02.2023. u 09:35
get url
text

- Jedino što mi Bošnjaci u Bosni i Hercegovini imamo zajedničko sa iranskim vrijednostima je vjera islam i po tom pitanju pripadamo različitim mezhebima. Iran i narod Irana pamtimo po pokazanom prijateljstvu kada je bilo najteže, to jest za vrijeme agresije - napisao je Čaušević.

Podsjećamo, Zovko je za Konakovića izjavila: "Dobar je dečko, on će stati uz evropske, a ne iranske vrijednosti kao što je to radila bivša ministrica".

- Više Bošnjaci gaje evropskih vrijednosti nego pola naroda koji se kunu u iste te vrijednosti. Bošnjaci nisu nikad počinili genocid, holokaust, masovne zločine protiv čovječnosti, vršili etničko čišćenje, sistemsko silovanje... Bošnjaci nisu nikad prvi počinjali ratove, niti su atakovali na granice svojih komšija, ratovali su za druge i branili svoje. Naše evropske vrijednosti, odnosno civilizacijske vrijednosti smo pokazali i za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, nismo rušili bogomolje i skrnavili tuđe svetinje, čuvali smo ih i kažnjavali one koji su ih pokušali skrnaviti. Šta su drugi radili sa našim svetinjama - napisao je Čaušević.

Nema ljepšeg i "kulturnijeg" islama kao u Bosni i Hercegovini, istakao je on i dodao da je "naše razumijevanje islama istinski zasnovano na razumijevanju drugog i drugačijeg i to traje godinama.

- Treba podsjetiti ove "evropske" političare, na nekoliko činjenica o našem, bosanskom islamu: podsjetiti ih na ahdnamu Mehmeda Fatiha iz 16. stoljeća, podsjetiti ih na tuzlanske, sarajevske, zeničke rezolucije, govoriti im o Muhamedu Šefketu ef. Kurtu, odvest ih u Sarajevo gdje se na jednom mjestu u 500 metara kvadratnih nalaze džamija, crkva i sinagoga. Da biste im o tome govorili prvo to vi "fini dečki" morate znati - zaključio je Čaušević i podjetio da je sam Konaković rekao da se u Briselu razgovaralo o "radikalizaciji Bošnjaka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.