open-navfaktor-logo
search
U pitanju samo biznis
Čavalić: Nije kriva ni država ni ćevapi; očekujem da će neko ubrzo otkupiti franšizu McDonald'sa u BiH
McDonald's u Bosni i Hercegovini je zatvoren, jer je oduzeta licenca domaćoj kompaniji Gliese 581g čiji je vlasnik Haris Ihtijarević. Ekonomista Admir Čavalić, siguran je da će brzo neko drugi u BiH otkupiti franšizu i da će prodajni McDonald's ponovo biti otvoren u našoj zemlji.
08.01.2023. u 08:01
get url
text

- Oduzimanje franšize normalna je stvar u biznisu i dešava se. Iz onoga što je dostupno u javnosti vjerovatno je narušen ugovor o franšizi McDonald'sa, a svaka franšiza nosi određena prava i obaveze. Korisnik franšize mora ispunjavati svoje obaveze, pogotovo kada su u pitanju globalne franšize tipa McDonald'sa – ističe  Čavalić.

Optužbe koje se iznose u javnosti da je država snosi dio krivice zbog toga što je McDonald's oduzeo franšizu privatnom preduzeću je nepoznavanje ove oblasti poslovanja, pojašnjava naš sagovornik.

-Sa oduzimanjem franšize nemaju veze ni država ni ćevapi. Pretpostavka je da je McDonald's osjetio ili došao do informacija da se narušava ugled ove međunarodne firme. Nakon raskidanja ugovora sa Harisom Ihtijarevićem, pojavila se prilika da neko drugi u BiH, koji ima dovoljno kapitala, otkupi franšizu i pretpostavljam da će se to brzo desiti. Praksa McDonald'sa u svijetu je da u jednoj državi ima više korisnika franšize i ono što je bilo loše po BiH, bez obzira što smo mala država, je to da smo imali samo jednog korisnika franšize – pojašnjava Čavalić.

Sve je krenulo kada je Raiffeisen banka dobila sudski spor jer firma Gliese 581g nije plaćala kriju! Dug je narastao na više od milion maraka, a sud je presudio da se McDonal's mora iseliiti iz objekta u sarajevskoj Titovoj ulici koje je vlasništvo Raiffeisen banke. 

- Obzirom da se u skladu s našim procedurama poslovanja iznosi smatraju poslovnom tajnom između ugovornih strana, kompanije Gliese 581g i Raiffeisen banke, ne možemo otkriti o kojoj cifri duga se radi. Također, nismo u prilici komentarisati dio vezan za isplatu duga obzirom da je postupak još uvijek u toku. Poslovni prostor u Titovoj ulici još uvijek nije predat Raiffeisen banci. Želimo još jednom naglasiti da je spomenuti ugovor o zakupu prostora zaključen isključivo između Raiffeisen banke i kompanije Gliese 581g, te banka ni na koji način nije u ugovornom odnosu sa kompanijom McDonalds – odovorili su za Faktor iz Raiffeisen banke.

Prvi McDonald'sa u Sarajevu u Titovoj ulici otvoren je 2011. godine i vrpcu je uz pristuvo brojnih zvanica presjekao Alija Behmen, biši SDP-ov gradonačelnik Sarajeva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.