open-navfaktor-logo
search
Jačanje saradnje
Cavusoglu u Zagrebu najavio posjetu Erdogana: Turska podržava stabilnost i prosperitet regiona, posebno BiH
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu najavio je danas u Zagrebu skoru posjetu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj, te poručio da njegova zemlja podržava mir, stabilnost i prosperitet regiona.
17.06.2022. u 13:32
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se u Istanbulu sastao sa Cavusogluom: Posebna tema Bosna i Hercegovina

Cavusoglu je na zajedničkoj press konferenciji sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom pohvalio odnose dvije zemlje i međusobnu pomoć prilikom potresa i šumskih požara, te naveo da će zajednički raditi na unapređenju odnosa u svakom pogledu.

Podsjetio je da se obim trgovinske razmjene dvije zemlje konstantno povećava, te da će taj ciljani obim biti pet milijardi dolara u narednom periodu od pet godina.

- Nastavit ćemo podsticati hrvatske poduzetnike da investiraju u Tursku, kao i Turske u Hrvatskoj - rekao je Cavusoglu i kao potencijalnu oblast za jačanje saradnje naveo odbrambenu industriju.

Turski ministar je ukazao na značaj stabilnosti regiona.

- Još jednom smo podvukli značaj mira, stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, a nastavit ćemo dijalog na bilateralnom i trilateralnom planu - rekao je Cavusoglu i dodao:

- Stav Turske u vezi s regionom i, posebno BiH, je jasan. Podržavamo stabilnost i prosperitet regije, posebno BiH, podržavamo cjelovitost BiH.

Podsjetio je na nedavno održani sastanak s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istanbulu, istaknuvši da je Turska na jednakoj distanci sa svim strankama u BiH i "prema svima se ponašamo jednako".

Cavusoglu je rekao da se izbori u BiH trebaju održati u zakazano vrijeme.

- Izbori se trebaju održati na transparentan način u duhu demokratije. Imamo snažan savjetodavni mehanizam, trilateralni mehanizam za koji smo saglasni da nastavimo između Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine - pojasnio je Cavusoglu, podsjetivši na pregovore u vezi s izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Kako je rekao, "razgovarali smo kako unaprijediti ove mehanizme savjetovanja, a o ovome ćemo razgovarati i prilikom posjete Bosni i Hercegovini".

VEZANI TEKST - Cavusoglu u Beogradu: Izrazili smo spremnost za održavanje sastanka Turska - Srbija - Bosna i Hercegovina

U vezi s pojavom projekcija takozvanih amblema terorističke organizacije PKK na zgradama u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, Cavusoglu je podsjetio da su se te slike pojavile najprije na društvenim mrežama, te kazao da su nadležne službe potvrdile da se to zaista dogodilo.

- To pokazuje koliko su nedostatni zakoni Švedske u borbi protiv terorizma. Teroristička organitacija PKK je prijetnja nacionalnim interesima i Švedske i vidimo da kao taoca drži švedske vlasti. Mi zbog toga želimo vidjeti konkretne korake Švedske kada je u pitanju borba protiv terorizma. Što se tiče Švedske i Finske i njihovog članstva u NATO-u, delegacija Turske će boraviti u Briselu, ali smo mi našu odlučnost u vezi s ovim pitanjem već iznijeli NATO-u i objema zemljama - rekao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova će nakon Zagreba doputovati u Sarajevo, a potom će boraviti i u posjeti Prištini, čime će zaključiti regionalnu turneju, koja je obuhvatila još Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.