open-navfaktor-logo
search
Vrijeme je virusa
Čekaonice u domovima zdravlja prepune: U KS povećan broj oboljelih od respiratornih infekcija
Povećan je broj odraslih, ali i djece, koji zbog simptoma respiratornih infekcija ovih dana traže pomoć ljekara u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, potvrdila je to dr. Amela Ramadani-Podžo, specijalista urgentne medicine.
01.12.2022. u 08:05
get url
text

- Uglavnom se radi o upali sinusa i grla, bronhitisu, upali pluća. Naglasila bih da su pacijenti, koji su skloni opstruktivnim bronhitisima, kojima je to hronično oboljenje, naročito uz ovakvo zagađenje zraka i temperaturnu razliku, izloženiji bolesti. Zbog zagađenja zraka apelirala bih na sve građane, a naročito na roditelje, da djeca što manje izlaze vani, a kada su u mogućnosti, da ih izvedu iz gradova u planine - navodi Ramadani-Podžo.

Onima koji imaju simptome prehlade ili gripe doktorica savjetuje da se distanciraju od bliskih kontakata u porodici, prekriju nos i usta tokom kašljanja i kihanja, a hroničnim bolesnicima da izbjegavaju mjesta velikog okupljanja i redovno uzimaju terapiju.

- Što se tiče imuniteta, na njemu se mora raditi tokom cijele godine, a ono što se sada može učiniti je adekvatno se hraniti. Obroci bi trebali biti bogati voćem (citrusi) i povrćem, laganim supama i čorbama, toplim napicima, poput biljnog čaja zaslađenog medom, koji će blagotvorno djelovati na disajne organe. U slučaju visoke temperature uzimati antipiretike. Adekvatno se oblačiti, održavati redovno ličnu i higijenu prostora u kojem se boravi, redovno prozračivati prostorije u kojima se boravi i kad je god moguće, otići do najbliže planine i prošetati na čistom zraku – objasnila je Ramadani-Podžo.

U JU Dom zdravlja KS kažu kako duži period bilježe pritiske u školskom dispanzeru te u odjelima pedijatrije i porodične medicine.

Arman Šarkić, glasnogovornik, kaže kako su čekaonice ovih dana u domovima zdravlja prepune.

- Rekao bih da je broj oboljelih od respiratornih infekcija ovih dana jači od prosjeka za ovo doba godine, a tome su najvjerovatnije pogodovali vremenski uvjeti od prije mjesec-dva kada je zaista bilo neuobičajno toplo vrijeme, što je pogodovalo bržem širenju virusa. Što se tiče stomačnih virusa, oni su u blagom padu. Ono što je najvažnije istaći jeste da nemamo teških kliničkih slika u smislu da se pacijenti upućuju u bolnice i kliničke centre - istakao je Šarkić.

Podsjetimo, jučer je u referentnom laboratoriju za gripu u Federaciji BiH potvrđen prvi slučaj zaraze virisom gripe tip B u Domu zdravlja Novi Grad u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.