Čelik je, nakon domaćeg trijumfa protiv lidera tuzlanske Slobode (1:0), u subotu istim rezultatom poražen na gostovanju kod bihaćkog Jedinstva u okviru 12. kola Prve lige Federacije BiH. Bio je to debi za novog trenera Darija Damjanovića, koji je izrazio nadu da će njegovi igrači protiv Zrinjskog igrati mnogo bolje.

- Manje, više svi znamo ko je Bilbija i ko je Zrinjski. Da imaju i Top 20 igrača, koji je sigurno kvalitetan. Mi, sa suprotne strane, nemamo neku kvalitetu koja može biti dostojna tom protivniku.

Međutim, sjećate se svi utakmice protiv Sarajeva, koji je isto tako, hajmo reći, kvalitetniji protivnik, ali nije dobio. Mi u ovoj utakmici nemamo puno šta da izgubimo, imamo samo da dobijemo. A, kako će igrači odgovoriti na neki zadatak, to samo dragi Bog zna.

Probat ćemo se namjestiti onako kako najbolje možemo i da svaki igrač na svom mjestu, koje zaduži, odradi posao 100 posto profesionalno. Mislim da, ukoliko taj dio odradimo kako treba, pozitivan rezultat sigurno neće izostati - uvjeren je trener Damjanović.

Napadač Čelika Anes Mašić, koji je nosio dres mostarskog kluba, istakao je kako mu je bilo čast igrati za takav klub.

- Trebamo biti svjesni da nam dolazi jako dobar protivnik i da neće biti nimalo lako. Imaju pojedince koji nas mogu kazniti iz bukvalno ničega. Ali, trebamo se skupiti i nadamo se da, ko god da istrči, da će dati svoj maksimum pa ni rezultat neće izostati - kazao je Mašić.

Na početku sezone, dodao je, niko se nije nadao ovakvoj krizi i lošem rezultatu ekipe Čelika, ali se svi što prije trebaju skupiti i izaći što bolji te iz preostale tri prvenstvene utakmice do kraja jeseni osvojiti što više bodova.

Direktor zeničkog kluba Emir Čerim pozvao je navijače da dođu i da ih podrže te da im kupovinom karte pomognu klubu da se finansijski u potpunosti konsolidiraju i u narednu godinu uđu bez dugova iz prošlosti.

Klub je, dodao je, samo ove godine vratio 658.534 KM duga, a kada se u obzir uzme da je Grad Zenica, na ime devet ovogodišnjih rata iz reprograma poreskog duga, platio oko 270.000 KM, onda se već sada dolazi do cifre od oko 930.000 KM plaćenih obaveza ranijih klupskih uprava.

- Želimo finansijski zatvoriti ovu godinu pa ćemo, prvi put od kako smo mi ovdje, naredne godine moći budžetska sredstva koristiti i za tekuće poslovanje. Do sada smo sav taj novac koji smo dobili koristili za plaćanje ranijih obaveza- kazao je Čerim.

Sada im, napomenuo je, već na naplatu stižu i obaveze po dogovorima iz reprogama s povjeriocima pa će, do kraja ove godine, po tom osnovu morati platiti i preostalih 35.000 KM. Zato bi im šest, sedam hiljada prodatih karata iz utakmice sa Zrinjskim bilo od velike pomoći u nastojanju da se riješe "repova prošlosti", pogotovo što se uskoro očekuje da, nakon 18 godina blokade, bude deblokiran i klupski račun.