open-navfaktor-logo
search
Opsežne kompetencije
Christian Schmidt: Ja sam ideja Angele Merkel, u BiH dolazim s jasnim očekivanjem
Osim pape, on ne poznaje nijednu visoku dužnost bez regularnog kraja službe, tvrdi Christian Schmidt o svojoj novoj ulozi visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koju će političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bivši njemački savezni ministar poljoprivrede preuzeti 1. augusta.
23.07.2021. u 08:18
get url
text

Smatra da gotovo apsolutistička moć koju međunarodni predstavnik ima u Bosni i Hercegovini sa njenom komplikovanom etničkom i političkom strukturom, barem u teoriji, također podsjeća na papu, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Visoki predstavnik, dodaje, može smijeniti izabrane političare, poništiti zakone i izdavati uredbe. OHR su, podsjeća se, stvorile Ujedinjene nacije za nadzor Dejtonskog mirovnog sporazuma nakon završetka rata u BiH, u kojem je ubijeno oko 100.000 ljudi između 1992. i 1995. godine.

Tokom posjete uredništvu FAZ-a, Schmidt je govorio o "vrlo opsežnim kompetencijama" svog novog položaja sa sjedištem u Sarajevu.

- Odlazim tamo s jasnim očekivanjem da će se pokrenuti razvojni proces koji je zastao - naveo je.

To znači da će pristupiti kritičkim pitanjima na posvećen način. Prije svega, to je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

- Podjela teritorija to svakako nije - jasno je rekao, najavljujući da će se odlučno suprotstaviti svim historijskim narativima koji stavljaju vlastitu etničku grupu iznad ostalih građana. Uz to, mladima je potrebna perspektiva u vlastitoj zemlji. Trenutno više od 70 posto mladih želi napustiti zemlju.

Schmidt je, govoreći o svojoj novoj funkciji, istakao da je on "ideja Angele Merkel". Prije nego što ga je 27. maja imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC), morao se boriti s žestokim protivljenjem Rusije. S druge strane, Washington je više angažovan pod Bidenom. Schmidt ističe da mu koristi to što su se "Amerikanci vratili na brod".

On preuzima novu funkciju s ciljem da je dugoročno sam ukine. No, dok se to ne dogodi i dok Bosna i Hercegovina ne dobije realne izglede za pristupanje Evropskoj uniji, još je dug put. Kada je EU u pitanju, Schmidt razmišlja pragmatično i kaže da "moramo razmišljati o srednjim koracima." Također navodi da može zamisliti ekonomsko područje jugoistočne Evrope.

Ekonomska strategija EU-a posebno je važna za regiju jer Kina, sa svojim masivnim ekonomskim opredjeljenjem, ima daleko veći strateški pristup od Moskve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.