open-navfaktor-logo
search
Širiti kapacitete
Cijene ribe u odnosu na ostalo meso manje rastu pa je potražnja sve veća
Manjak ribe na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i povećana potražnja podigli su cijene ove namirnice, a kako naši sagovornici iz ribarskog sektora ističu, i u narednim mjesecima očekuje se dodatno poskupljenje.
22.04.2022. u 09:33
get url
text
Ribarnica

Ipak, u odnosu na druge prehrambene namirnice, riba i riblji proizvodi nisu toliko značajno poskupjeli, kaže Ivan Čolak, direktor ribogojilišta Salmon.

- Do manjka ribe na tržištu došlo je zbog bolesti ribe u Sjevernoj Makedoniji, pa je proizvodnja malo stala. Došlo je i do nestašice u Njemačkoj. Ali što se tiče domaćih proizvođača, mi radimo s punim kapacitetima u proizvodnji, a voljeli bismo da nam država pomogne da se širimo i proizvodimo još više ribe. Međutim, nama je limitiran broj kaveza i smatraju nas "zagađivačima voda". Zato što god proizvedemo, mi i prodamo na tržištu. Od 1. maja cijene ribe će ponovo rasti jer je sve poskupjelo od hrane, ostalog potrebnog materijala do radne snage. Proizvođači ribe najsporije podižu cijenu jer ako uporedimo cijenu ribe sa piletinom, teleteinom, junetinom, riba uvijek posljednja poskupi i najmanje u odnosu na ove vrste mesa. Mi smo se dogovorili sa firmama koje otkupljuju našu ribu ako mi podignemo cijenu za jednu marku, da i oni toliko povećaju cijene u ribarnicama – pojašnjava Čolak.

Naš sagovornik tvrdi da je u BiH došlo do povećanja potrošnje ribe i zato se čini da vlada mala nestašica na domaćem tržištu. Ribogojilište Salmon uzgoji 600 do 700 tona ribe godišnje, a Čolak tvrdi da bi mogao bez problema na domaćem tržištu prodati još toliko ribe, ali da je može proizvesti.

Uz rijeku Neretvu radi šest-sedam ribnjaka i svi mogu lako prodati ono što proizvedu. Riba iz BiH uglavnom se izvozi u Srbiju i Hrvatsku, a Čolak kaže da sređuje papire da počne izvoziti i u Evropsku uniju. Cijene su veće pa se isplati, ali zato će biti manje ribe na domaćem tžištu.

Provjerili smo kako se kreću cijene ribe u oba entiteta. U Federaciji BiH ribarnice su solidno snabdijevene i riba se prodaje po sljedećim cijenama: kilogram kalifornijske pastrmke  je 9,90 KM, potočne pastrmke 12, file pastrmke 20 KM, i ovu vrstu ribe građani najčešće kupuju zbog cijene i što im se sviđa ova riba, a posebno su zainteresovani za srdelu koja košta šest maraka jedan kilogram.

I u RS-u brzo se rasproda riba jer je veća potražnja od ponude. Cijena jednog kilograma oslića je od 7,50 do 10 KM, pastrmke od 9,50 do 11 KM, šaran košta i do 10 maraka po kilogramu, a može se naći i najjeftinijeg amura koji se prodaje osam maraka za kilogram.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.