open-navfaktor-logo
search
Bruka i sramota
Cirkusanti iz FSBiH: Kako uništiti bh. fudbal?
Kako uništiti bosanskohercegovački klupski fudbal? Ovo pitanje, čini se, visi iznad glava svih onih koji se, spletom okolnosti, pitaju nešto o najvažnijoj sporednoj stvari u našoj zemlji.
08.08.2022. u 21:49
get url
text
get url
text

Već ranije smo pisali da su pojedincima udobne fotelje važnije od napretka fudbala. Potvrđuju to brojni primjeri, a najsvježiji je stigao sinoć sa Pecare. 

Široki Brijeg je sa 1:0 savladao Leotar i preuzeo lidersku poziciju na premijerligaškoj tabeli. No Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nije se potrudio da ljubitelji fudbala u našoj zemlji, a i šire, mogu pogledati meč nekadašnjih prvaka naše zemlje.

Ujedno, duel Široki Brijeg - Leotar bio je jedini u 4. kolu Premijer lige BiH koji nije emitovan u direktnom TV prijenosu. Bez obzira na to koliko se cirkusanti iz bh. kuće fudbala trudili da opravdaju kako "nije do njih", ovo je bruka i sramota, zbog dvije činjenice. 

VEZANI TEKST - Bratstvo i jedinstvo: Čiji su sinovi, kćerke i braća završili u foteljama FSBiH?

S obzirom na to da je odgođen meč Sloga - Zrinjski, a koji je predviđen da bude emitovan na Arena Sportu, zar nije bilo logično da kamere "odu" na Pecaru?

Uz to, stadion Širokog Brijega je pod suspenzijom zbog incidenata protiv Sarajeva u prošloj sezoni, pa je trenutni lider, kao i prije dva vikenda protiv Slobode, ovaj meč igrao bez prisustva publike. I onda je "mozak" iz FSBiH dozvolio da se susret bivših prvaka naše države igra bez TV prijenosa i pred praznim tribinama... Dobar temelj za uništavanje bh. fudbala.

No to nije sve. Ljubitelji fudbala u našoj zemlji već dvije sezone uskraćeni su za emisiju koja bi se bavila spornim detaljima sa premijerligaških terena. TV Arena Sport treću sezonu zaredom ima ekskluzivna prava na prijenose utakmica PLBiH. U julu 2020. godine, kada je potpisan trogodišnji ugovor sa FSBiH, iz ove TV kuće najavili su da će prijenose podići na viši nivo. Ali pomaka gotovo da i nema...

U studio još nisu doveli stručnog sudijskog konsultanta koji bi po uzoru na zemlje okruženja analizirao eventualne greške ili dobre procjene arbitara. Kao što je to bio slučaj dok je prava prijenosa imao BH Telecom, a specijalnu emisiju posvećenu domaćem fubalu realizovao BHRT.

Međutim, i tada su postojali mnogi problemi, prije svega jer je teško naći objektivnog stručnjaka koji će reći "onako kako jeste", a da neće "svirati po notama" iz FSBiH. Tada je recimo Boro Elčić zbog objektivnih komentara zadobio simpatije javnosti, ali je u nekoliko navrata kritikovao sudije koje su "pomogle" Zrinjskom, a odmah nakon toga bio je smijenjen (potpredsjednik FSBiH dugo godina je Ivan Beus, koji je ujedno i direktor Zrinjskog).

U oči bode još jedna stvar. Mnogi navijači, ali i treneri premijerligaša pitaju se da li je normalno i humano da se utakmice igraju u terminima ekstremnih vrućina, kada živa na termometrima varira između 30 i 40 stepeni Celzijusa (u Modriči, prije početka meča Sloga - Leotar izmjerena je temperetura 37 stepeni Celcijusa).

VEZANI TEKST - Dudić: Zločin je igrati u 17 sati; Lalatović: Kad smo trebali dodati gas...

U ljeto 2021. godine bez licence za PLBiH je ostao FK Mladost iz Doboja kod Kaknja, a sada pola lige igra na stadionima koji nemaju uvjete ni za niželigaška takmičenja (reflektori još nisu "nikli" u Posušju i Trebinju). I da, na stadionu već spomenute Mladosti igra se premijerligaški fudbal, ali ga ne igra klub koji je protjeran iz "elite", nego Igman (tim iz Konjica prijavio zamjenski stadion dok ne budu okončani radovi na njegovom stadionu).

Prije i nakon što je izabran za predsjednika FSBiH Vico Zeljković se predstavljao kao spasitelj bh. fudbala. Ako zaista ima iskrene namjere, vrijeme je da počisti nered sektora za sport kojim rukovodi direktor Elmir Pilav. Da smo dotakli dno potvrđuju rezultati većine naših klubova u Evropi. Nekada su naši klubovi za ekipe iz pojedinih zemalja predstavljali strah i trepet, a sada ispadamo od predstavnika sa Farskih Ostrva i Malte. A opasno nam prijeti i "velesila" San Marino...

Sve je uzročno, posljedično, odražava se i na reprezentaciju BiH koja "tone" iz godine u godinu. Zato je vrijeme da se uradi nešto konkretno. Jer sutra će biti kasno. Ili je to možda i cilj... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.