open-navfaktor-logo
search
Počast
Članovi Udruženja Turaka iz Zapadne Trakije posjetili Potočare
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari danas su posjetili predstavnici turske manjine u Grčkoj okupljeni u "Udruženje Turaka iz Zapadne Trakije".
27.01.2020. u 15:05
get url
text

Blizu 80 članova udruženja obišlo je Memorijalni centar Srebrenica - Potočari i odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Necmedin Husein, predsjednik Udruženja Turaka iz Zapadne Trakije, kaže da se 29. januar obilježava kao dan sjećanja na progone Turaka iz Grčke 80-ih godina prošlog stoljeća.

-Svake godine na 29. januar obilježavamo i ukazujemo na probleme s kojima se susrećemo. Obično su se obilježavanja održavala u Turskoj na Trgu Taksim. Odlučili smo da to obilježimo i na drugim mjestima. Ove godine smo u Srebrenici, na mjestu gdje je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka u zaštićenoj zoni UN-a. Želimo sa ovog mjesta da pošaljemo poruku i kažemo da svijet ne čuje one koji imaju probleme - kaže Husein koji dodaje:

"Smatram da naš narod u Grčkoj i Bošnjaci imaju sličnu sudbinu, jer tamo ne žele da prihvate našu etničku pripadnost. Čim nam je to uskraćeno mi ne možemo da ostvarimo naša prava. Kada dođete u Srebrenicu ne možete da ne budete potreseni kada vidite kakav je pokolj i genocid počinjen ovdje, iako je ovaj grad bio zaštićena zona UN-a. Postavlja se pitanje da li i nama treba da se desi ono što se desilo Srebrenici samo zato što smo druge etničke pripadnosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.