open-navfaktor-logo
search
Ulazi u historiju
Claudia Pechstein bit će prva žena koja će nastupati na osam Olimpijskih igara
Njemačka brza klizačica Claudia Pechstein (49) postat će prva žena koja će nastupiti na osam olimpijskih igara i najstarija sportistkinja koja će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, prenosi Anadolu Agency (AA).
14.01.2022. u 11:01
get url
text

- Skoro mi svi kažu: Nevjerovatno je da se još uvijek takmičiš na ovom nivou. To je ludo. Volim klizanje - rekla je Pechstein nakon što je Njemački olimpijski komitet uvrstio u olimpijski tim za ZOI u Pekingu.

Njemica će tako nadmašiti Anne Abernathy sa Američkih Djevičanskih ostrva koja je imala 48 godina na svojim petim Olimpijskim igrama 2002. Abernathy se povrijedila tokom treninga 2006. godine i više se nije se takmičila.

Pechstein je i najuspješnija njemačka zimska sportašica na Olimpijskim igrama s devet medalja: pet zlatnih, dvije srebrne i dvije bronzane.

Prve ZOI na kojima je nastupila Pechstein bile su u Albertvilleu 1992. godine, a morala je propustiti samo ZOI u Vancouveru 2010., kada se bezuspješno borila na sudu protiv optužbi za uzimanje nedopuštenih sredstava.

Zimske olimpijske igre u Pekingu se održavaju od 4. do 20. februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.