open-navfaktor-logo
search
Tužiti RS
Čolpa: Do kada ćemo dopuštati pljačkanje FBiH kod raspodjele indirektnih poreza, gubimo 700 miliona godišnje
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u okviru rasprave o postojećem Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, zastupnik Nihad Čolpa je ukazao na nepravednu raspodjelu indirektnih poreza Federaciji, u odnosu na manji bh. entitet RS.
27.07.2021. u 14:43
get url
text

On je predložio zaključak da Zastupnički dom Parlamenta FBiH obaveže Vladu FBiH da najkasnije u roku od 90 dana pripremi sudsku tužbu protiv entiteta RS sa zahtjevom za finansijsku nadoknadu i da se Parlamentu FBiH dostavi prijedlog dodatnih mjera s ciljem promjene nepovoljnog odnosa raspodjele indirektnih poreza.

- Uz uvažavanje kolega koji su danas govorili o preraspodjeli javnih prihoda unutar Federacije, ja mislim da se mi danas bavimo jednom polovinom hljeba, a drugu nam je neko ukrao. Evo zašto to govorim. Prema raspodjeli indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini, Federacija je svake godine u minusu 700 miliona KM, dok entitet RS svake godine ima plus 610 miliona KM i Brčko distrikt od 88 do 90 miliona KM. Procentualno to ovako izgleda: Federacija dobije 64 posto, a u Federaciji se prikuplja 76 posto. Zatim, RS-u se dijeli 32 posto, a prikuplja se 22 posto. U Brčko distriktu se prikuplja 1,8 posto, a dobiju 3,55 posto. I od ove razlike mi otplaćujemo entitetu RS dio duga, sav povrat PDV-a Federacija otplaćuje privrednicima u RS-u. I pored toga, sve što se plaća na državnom nivou, plaća se od prikupljenih indirektnih poreza u Federaciji - iznio je Čolpa i dodao:

- U posljednjih sedam godina 4,2 milijarde KM Federacija je u minusu u odnosu na raspodjelu indirektnih poreza. Entitet RS u plusu je 3,6 milijardi KM. Mi se ovdje u toku mandata borimo da dobijemo neka sredstva MMF-a, danas se borimo, važno je pet, tri, osam miliona, a šta je s ovim? Kada ćemo raspravljati? Kada ćemo tražiti svoj novac? Mislim da je vrijeme da raspravljamo. Ako nemamo mehanizama putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH, možda imaju druge mjere. Vrijeme je da prestanemo dopuštati da nas pljačkaju. Dakle, 700 miliona godišnje nije malo. Možemo mi biti solidarni sa ostatkom države, ali neka nam neko prizna. Predložit ću zaključak da Zastupnički dom Parlamenta FBiH obavezuje Vladu FBiH da najkasnije u roku od 90 dana pripremi sudsku tužbu protiv entiteta RS sa zahtjevom za finansijsku nadoknadu i da se Parlamentu FBiH dostavi prijedlog dodatnih mjera s ciljem promjene nepovoljnog odnosa raspodjele indirektnih poreza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.