Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Zdenko Ćosić potvrdio je Feni da je u petak donio odluku o razrješenju ministra unutrašnjih poslova Zdravka Borasa.

- Danas sam donio odluku o razrješenju ministra Borasa i o tome obavijestio Skupštinu, kazao je Ćosić, dodavši da bi se ime novog ministra moglo znati već idućeg petka.

- Odluku sam uputio na znanje Skupštini ZHK-a i očekujem kako će već na narednoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za petak, 13. decembra, biti pokrenuta procedura, odnosno imenovanje novog ministra unutrašnjih poslova - kazao je Ćosić.

Podsjećamo, Općinski sud u Splitu nepravomoćno je 26. novembra osudio Borasa uvjetno na godinu zatvora uz tri godine kušnje zbog krivičnog djela prevare te će, ukoliko ova presuda postane pravomoćna, morati u roku od šest mjeseci uplatiti u državni proračun blizu 95.500 kuna, za koliko je oštetio Hrvatsku.

Borasa je optužnica teretila da je istovremeno  primao invalidsku penziju iz Hrvatske od februara 2015. do kraja aprila 2016., iako na nju nije imao pravo jer je istovremeno bio zaposlen kao ministar u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona.