open-navfaktor-logo
search
Susret
Čović i kardinal Puljić razmijenili mišljenja: Kako izaći iz krize
Čović je upoznao Puljića o vođenim razgovorima o implementaciji izbornih rezultata, kako bi se napokon uspostavila učinkovita vlast na svim nivoima u BiH
27.09.2019. u 14:49
get url
text

Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH susreo se danas sa vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. Prilikom susreta, koji je održan u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, Čović i kardinal Puljić razgovarali su o aktualnom stanju, te su razmijenili mišljenja o društveno-političkim prilikama u domovini BiH, naveli su iz Čovićevog Ureda.

Čović je, dodaje se, upoznao Puljića o vođenim razgovorima o implementaciji izbornih rezultata, kako bi se napokon uspostavila učinkovita vlast na svim nivoima u BiH, nastavio investicijski zamah, kao i neophodni projekti i reforme.

Također, istaknuto je kako se moraju pronaći zajednička rješenja te iskazati spremnost za gradnju iskrenih odnosa i uvažavanja. Hrvatska strana nema dvojbi, snažno zagovara ubrzani put euroatlantskih integracija za BiH, saopćeno je. Kao izlazak iz krize Čović je naveo isključivo međusobno uvažavanje i zajednički dogovor SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH kao demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH.

Napredak, stabilnost, uvažavanje i nastavak reformskih procesa u BiH prioritet je Hrvatskog narodnog sabora, naveo je Čović, te kazao, da HNS neće odustati od rješavanja ključnih pitanja kako bi Hrvati bili istinski jednakopravni s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Razgovarano je i o stanju Hrvata katolika te svim izazovima i prijetnjama za hrvatsku opstojnost u Bosni i Hercegovini. Iskazano je obostrano zadovoljstvo susretom, te je dogovorena daljnja komunikacija s ciljem bolje informiranosti o stanju hrvatskog-katoličkog puka u BiH.

Čović je na kraju susreta zahvalio kardinalu Puljiću na njegovoj prije svega duhovnoj podršci, te mu je darovao svoje dvoknjižje “Iznad crte“ i “Iznad crte 2“, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.