Iz Vlade Hrvatske saopćeno je da su Plenković i Čović razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u BiH putem nastojanja za brzu uspostavu vlasti nakon općih izbora, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU). Razgovarali su i o značaju pridruživanja Hrvatske Schengenskom prostoru te europodručju od 1. januara 2023. godine.

Čović je istaknuo kako se političke prilike u BiH stabiliziraju nakon općih izbora i potpisivanja sporazuma o smjernicama, načelima i ciljevima djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Naglasio je kako pitanje izmjena Izbornog zakona BiH ostaje otvoreno pitanje, koje se mora dovršiti u roku od šest mjeseci.

Izrazio je zahvalnost Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sustavno izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na evropskom i međunarodnom nivou. Naveo je i važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Evropskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak za BiH od 2016. godine. Istaknuo je kako je doprinos Vlade Hrvatske, a osobito premijera Plenkovića, u tom području značajan, dodavši da je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom evropskom putu.

Predsjednik Vlade Hrvatske izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u BiH, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je očekivanje za brzom uspostavom vlasti s legitimnim političkim predstavnicima Hrvata na svim razinama, kao i Vijeća ministara BiH na čelu s Borjanom Krišto. Zahvalio je visokom predstavniku Christianu Schmidtu na intervenciji u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koje su se pokazale korisnima i za zaštitu interesa hrvatskog naroda, kao i za funkcionalnost BiH.

- Plenković je poručio da je brzo formiranje vlasti, kao i postizanje statusa kandidata za članstvo, poticaj BiH te svim političkim akterima za ubrzanje reformskog procesa te postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona. Podsjetio je da se i na posljednjim općim izborima ponovno dogodilo preglasavanje Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH, poručivši kako očekuje da se što prije otklone postojeće diskriminacije i nejednakosti te ostvari puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda - navodi se u saopćenju iz Vlade Hrvatske.