open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Čović opet u Zagrebu: S Plenkovićem o izmjenama Izbornog zakona BiH
Andrej Plenković, premijer Hrvatske, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, sastali su se danas u Zagrebu.
11.05.2021. u 18:25
get url
text
Dragan Čović i Andrej Plenković

Kako je saopćeno iz HDZ-a BiH, na radnom sastanku razgovaralo se o aktuelnostima koje se dotiču Hrvatske i Bosne i Hercegovine u kontekstu svih izazova koje obje zemlje imaju u borbi protiv pandemije koronavirusa i u procesu vakcinisanja.

Razgovarano je i o aktuelnostima na nivou Evropske unije, kao i konkretnoj privrednoj i ekonomskoj saradnji dvije zemlje u bilateralnim, regionalnim i evropskim okvirima.

Ključna tema današnjeg sastanka bilo je predstojeće reformsko razdoblje i "ubrzano rješavanje izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih reformi u BiH".

- Nakon okončanja izbora u Mostaru, izborni zakon BiH je ostao sljedeći politički preduvjet, kako nalažu odluke i preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Hrvatski premijer Plenković izrazio je podršku u postizanju konsenzusa svih političkih stranaka i institucija oko ovog pitanja koje će usmjeriti evropsku budućnost i reformski put Bosne i Hercegovine. Pritom je podsjetio kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda ugrađeno u Daytonski mirovni sporazum i sastavni je dio Ustava BiH - navedeno je u saopćenju.

Čović je, ističe se, naglasio kako uz podršku i medijaciju međunarodnih predstavnika i organizacija, "politički akteri u BiH trebaju sami iznaći rješenje na tragu Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona potpisanog u junu 2020. godine u Mostaru".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.