Dužnosnici su razgovarali o nizu tema, s posebnim osvrtom na lokalne izbore koji su se u Mostaru nakon 12 godina održali 20. decembra.

Pozdravili su konačno održavanje lokalnih izbora te ove izbore naznačili kao izuzetno bitne za izgradnju i razvoj evropske Bosne i Hercegovine, koja je također posebno važna za Hrvatsku, kao susjednu zemlju i dugogodišnjeg predanog partnera na tom putu, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je, kako navode, detaljno informirao Plenkovića, kao "zagovaratelja evropskog puta BiH", o sve jasnijem pokušaju dubokog kompromitiranja izbornih rezultata u Mostaru, ističući demokratsku narušenost procesa i, kako smatra, narušavanje političkog dijaloga i izuzetno negativno utjecanje na evropski put.

Istaknuo je žaljenje zbog činjenice da se izborni proces na koji se čekalo 12 godina ponovo ugrožava. Kazao je i kako je od međunarodnih dužnosnika, kojima je uputio pismo, zatražio pomoć za zajedničku zaštitu poštenog, demokratskog i transparentnog izbornog procesa i očuvanje stvarne izborne volje žitelja Mostara.

Plenković je naglasio kako se u Hrvatskoj pomno prati izborni proces u Mostaru i razvoj događaja, s obzirom na veliku važnost ovih lokalnih izbora i legitimne zastupljenosti hrvatskog kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Naglašeno je kako je HDZ u potpunosti posvećen zaštiti hrvatskoga naroda i njegovih prava te osnaživanju demokratskih procesa i evropske BiH, zbog čega se sa zabrinutošću primaju brojne informacije o mogućim nepravilnostima, propustima i izbornom inženjeringu. Također, razgovarali su i o pismu koje je Čović 22. decembra uputio evropskim partnerima.

Dužnosnici su iskazali povjerenje u očuvanje izbornog procesa te iznova pozvali nadležna tijela u BiH i relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja integriteta izbora u Mostaru, navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.