Socijalni partneri u Crnoj Gori podržali su prijedlog Vlade Crne Gore da minimalna zarada od 1. jula iznosi 222 eura, a do kraja godine će nastaviti pregovore o njenom povećanju do ciljanog iznosa, odnosno 50 posto prosječne plate.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković, kazao je da su socijalni partneri postigli konsenzus na današnjoj sjednici Socijalnog savjeta u vezi sa minimalnom zaradom. 

- U vezi sa minimalnom zaradom saglasili smo se da podržimo prijedlog Vlade da minimalna zarada od 1. jula bude 222 eura, a da se do kraja godine nastave pregovori o povećanju minimalne zarade do onog našeg ciljanog iznosa, što je 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori - rekao je Keković nakon sjednice. 

On je dodao da će od 1. jula pratiti efekte povećanja minimalne zarade i prije nego se krene u pripremanje zakona o budžetu za narednu godinu da se uđe u pregovore i nastavak tih pregovora u vezi sa dostizanjem one visine cijene minimalne zarade koja je preferirana. 

- Analiziraće se efekti, a onda ući u pregovore. Do kraja godine ćemo imati jasan stav da li ćemo izađi na 50 odsto prosječne zarade. U ovom trenutku smo našli neku mjeru kompromisa - rekao je Keković. 

Trenutno, minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 193 eura i najniža je u regionu. Posljednji put visina minimalne zarade usaglašena je 2013. godine.