Iz Nacionalnog koordinacionog tijela podsjetili su da su samoizolacija i karatnin obavezni za osobe koje su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa inficiranim licima, oboljelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom.

- Skraćeno je i vrijeme institucionalne izolacije osoba koje su bile na bolničkom liječenju od novog koronavirusa. Odluka je donijeta u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i mnogim drugim državama - kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

U Podgorici pojašnjavaju i da je odluka donijeta nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravlje kao i da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo.

- Ovo ukazuje da pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje te samim tim ne postoji potreba za njihovom samoizolacijom nakon 14. dana. Pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje - istakli su iz Nacionalnog koordinacionog tijela.