Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uvjeren je da će biti posljedica nakon nedavnog hapšenja u Banjoj Luci državljanina Švedske Brune Batinića, koje je izazvalo veliku pažnju domaćih i švedskih medija.

Tokom jučerašnjeg razgovora u Stockholmu sa ministricom vanjskih poslova Švedske Margot Valstrom u vrijeme ministarske konferencije o Zapadnom Balkanu, rečeno je, kako je naveo, da je za tu zemlju iz diplomatskog ugla taj slučaj zatvoren, Batinić je dobro i neće biti nikakvih međudržavnih problema.

- Nažalost, nama ostaje taj problem - dodao je on i naveo da su "pojedine političke stranke okupirale određene institucije, koje treba da budu nezavisne".

Smatra da će strane institucije, nakon ovog slučaja, uzimati u obzir kakvo je stanje u Banjoj Luci, jer je hapšenje Batinića "poslalo ružnu sliku iz tog grada".

- Moja poruka je bila jasna - da one ružne slike koje su otišle iz Banje Luke nisu nikakva poruka Banje Luke, RS-a ni BiH Švedskoj ni njenom narodu. Svi mi koji smo u Banjoj Luci, osjećali smo se loše taj dan. Crvenili smo se, jer je čovjeka u 60-im godinama spopalo pet-šest policajaca i na onakav način ga bacilo na pod - rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kaže da je prisutno veliko nezadovoljstvo radom policije RS-a i njihova nervoza još od ubistva Davida Dragičevića, da po događaja iz decembra 2018. godine.

Od MUP-a RS-a su, kaže, prije sastanka sa švedskom ministricom zatražili su zvaničnu informaciju o slučaju hapšenja Batinića, ali te podatke nisu dobili, što "predstavlja dokaz da se nešto krije".

Najavio je da će u četvrtak, kao stanovnik Banje Luke, biti na mirnim protestima, koje je najavila opozicija u tom gradu.

Crnadak je rekao da je glavna politička tema bio region i evropski put BiH. Švedska ostaje kao jaka podrška BiH na evopskom putu i za proširenje EU-a zemljama iz ovog dijela.

- Dogovoreno je da se pojača saradnja s nordijskim savjetom - kazao je šef bh. diplomatije.

Kazao je i da poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Hashimu Thaciju na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope, 9. jula u Sarajevu, pokazao koliko su bili "prizemni i pokvareni Dodikovi raniji napadi na njega i bivšeg člana Predsjedništva Mladena Ivanića", a zbog identične stvari koju je on sada uradio.