Danas je Strugar u Budvi, sa porodicom i na sigurnom, a nakon drame koju je preživio spašavajući se iz užasa koji je zahvatio Ukrajinu.

Prije dva dana je uspio da izađe iz zemlje, vozeći ukradeni klupski mini-bus okolnim putevima do granice, strahujući i šta se događa sa njegovim ocem, koji je ušao u Ukrajinu kako bi pomogao sinu da se spasi.

- Ispred zgrade je bio parkiran klupski mini-bus, makar četiri, pet dana je bio tu, niko ga nije koristio. Tokom dvije večeri u podrumu napravio sam plan puta, rekao sam mom saigraču Bjelorusu Kirilu Krsnevskom "ja idem mini-busom, s tobom ili bez tebe i ne osvrćem se". On je bio skeptičan, ali u subotu ujutro rano, kada sam se probudio, on je bio već spreman. Upalili smo vozilo i krenuli - ispričao je Strugar za Vijesti

Dva sata kasnije dok su išli ka moldavskoj granici, ne znajući šta ih čeka u putu, dobili su poruku da su prijavljeni za krađu mini-busa.

- Ljudi iz kluba su vidjeli da nema vozila i raširili vijest na društvenim mrežama, sa našim fotografijama, da smo ukrali mini-bus, da mole svakoga ko nas vidi da nas zaustavi, ali su to objasnili brigom za našu sigurnost.

Istovremeno, prijavili su nas i policiji. Znam da to što sam uradio može da se tumači i ovako i onako, ali to je bilo jedino rješenje u tom momentu, jer drugog rješenja nisam imao, osim da čekam nešto, nekoga... A, nije bilo vrijeme za čekanje, već za akciju. Poltava je na auto-putu koji vodi od Harkova do Kijeva, dobro se, nažalost, zna kakve se borbe vode oko tih gradova i koliko je put između njih važan. Također, klub ima još vozila, a ovo niko nije danima koristio - rekao je Strugar.

Sa policijom "za vratom", a putujući u nepoznato, Strugar i njegov saigrač mogli su da osjete strahote rata...

- Imao sam spremnu rutu, ali naišli smo na prepreke, dva porušena mosta, barikade... Morali smo da idemo okolnim, seoskim putevima, čuli smo avione kako nadleću, kao i da je bilo detonacija u blizini Poltave... - kaže Strugar.

Približili su se granici, nakon što su prošli nekoliko kontrolnih punktova, a na oko 200 kilometara do cilja zaustavila ih policija...

- Čim je glavni čovjek na tom punktu otišao sa našim dokumentima znao sam da je problem. Kada se vratio rekao nam je da moramo da napustimo mini-bus, jer su dobili prijavu za krađu... Bili su ljubazni, bilo im je jasno u kakvoj smo situaciji, ali nisu imali izbora - kazao je Strugar.

Na punktu su stajali dva sata, uz pomoć policije pokušavali da pronađu prevoz do graničnog prelaza Gojanul - Nou Platonovo...

- Na kraju nas je primio stariji bračni par iz Moldavije, koji je išao baš na taj granični prijelaz - ispričao je Strugar za Vijesti.