open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Crnogorski premijer Duško Marković o pokušaju paljenja zastave u Beogradu
Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski napad na Ambasadu i zastavu Crne Gore. Zaprepašćuje odnos vlasti Srbije, navodi Marković
03.01.2020. u 12:06
get url
text

 Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u petak da je novi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu "još jedan necivilizacijski napad na Ambasadu Crne Gore i crnogorsku zastavu" i kritizirao je srbijanske vlasti jer nisu osudile taj čin.

 Stotine navijača Crvene zvezde protestovali su u četvrtak navečer ispred crnogorske ambasade u središtu Beograda, pokušavajući pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

 -Sinoć u Beogradu još jedan necivilizacijski napad na Ambasadu i zastavu Crne Gore. Zaprepašćuje odnos vlasti Srbije. Crna Gora je još jednom pred izazovom obrane neovisnosti i slobode. Sačuvat ćemo našu Crnu Goru usprkos mržnji kojom je zasuta od istih aktera unutar i izvan njenih granica -objavio je crnogorski premijer na Twitteru.

 Navijači Crvene zvezde, sinoć su se, nakon košarkaške utakmice Eurolige u beogradskoj Štark Areni protiv Bayerna iz Muenchena, masovno okupili ispred Ambasade Crne Gore kako bi prosvjedovali zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

 Kako su prenijeli mediji, okupljeni demonstranti skandirali su "Milo - Šiptare, ne damo ti svetinje!", "Crna Gora i Srbija - jedna familija" i "Zapali je, zapali je", dok su pirotehničkim sredstvima gađali izvješenu crnogorsku zastavu na jarbolu i djelomično je oštetili.

 Ovo je bio drugi pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Isto se dogodilo tijekom prosvjeda 27. prosinca prošle godine, dan nakon što je u crnogorskoj skupštini usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojemu se protivi Srpska Pravoslavna Crkva (SPC).

 Ni tada, kao ni nakon sinoćnjeg incidenata, službeni Beograd nije reagirao.

 Osim SPC-a, tom se zakonu protive i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori jer tvrde da je on "paravan za otimanje crkava i hramova", kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

 S druge strane, podržala ga je Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina prepisana SPC-u, te da je njegovo usvajanje prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.