open-navfaktor-logo
search
Prijateljska zemlja
Crnogorski reis Rifat Fejzić: Naše su molitve uz Republiku Tursku
Nema riječi o etničkom sukobu, već je riječ o borbi protiv terorizma i terorista, istakao je Fejzić
11.10.2019. u 19:48
get url
text

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je danas da operacija "Izvor mira", koju su pokrenule turske vojne snage je borba protiv terorista i terorizma. Fejzić je istakao da su molitve muslimana iz Crne Gore uz narod Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U Rožajama je danas obilježena 11 godina postojanja medrese "Mehmet Fatih“. Govoreći o uspjesima ove škole, reis IZCG Rifat ef. Fejzić istakao je da je ova škola za jedan kratak vremenski period postala ustanova koju prepoznaju svi, kako u Crnoj Gori, tako i šire, kao jednu uspješnu priču.

-Republika Turska, naša prijateljska zemlja je zaslužna zašto smo mi uspjeli s ovom školom, jer je u njenoj izgradnji značajan dio finansiran upravo iz Turske, gdje se takođe kasnije iz ove zemlje učestvovalo u projektima dopune, proširenja, unaprjeđenja, dakle, od izgradnje zgrade do nabavke kompjutera i pametnih tabli. S obzirom da je prije dva dana počela vojna akcija Turske, mi na neki način današnji dan škole poklanjamo našim prijateljima u Turskoj, da smo zajedno s njima, da se molimo Bogu za njih, za manji broj njihovih žrtava i žrtava uopšte - kazao je Fejzić.

On je prisutne upoznao sa trenutnom situacijom u Turskoj.

-Republika Turska je zemlja koja zadnjih nekoliko godina ima oko četiri miliona izbjeglica iz Sirije. Cijela Zapadna Evopa je samo za nekoliko stotina hiljada izbjeglica podigla bodljikave žice, diže svoj glas, uvode se granice. S druge strane, imamo situaciju da je u Turskoj godinama četiri miliona izbjeglica, te ljude treba nahraniti, smjestiti, treba toj djeci pružiti obrazovanje, zdravstvenu zaštitu. Turska na ovaj način želi da omogući povratak jednog broja ljudi, oko milion izbjeglica bi se moglo vratiti na tom prostoru, koji Turska pokušava da oslobodi od terorista, koji prijete Turskoj, gađaju je sa tog prostora i čine taj pogranični dio Turske nestabilnim - kazao je reis Fejzić.

On je podvukao da apsolutno nije istina kako se želi predstaviti u javnosti da je riječ o tursko-kurdskom ratu.

-Nema riječi o etničkom sukobu, već je riječ o borbi protiv terorizma i terorista - istakao je Fejzić.

On je čestitao turskoj diplomatiji na uspjehu prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti.

-Čestitam turskoj diplomatiji, koja vodi veliku borbu, jer vidjeli smo pokušaj da se Turska osudi za taj dio ulaska i oslobađanja prostora od terorista. Imali smo priliku da vidimo da su dvije najmoćnije zemlje stavile veto na takvu odluku, radi se o Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji, što je rijetkost da te dvije zemlje istovremeno stave veto na istu odluku, što govori o prestižu Turske u međunarodnim krugovima kod velikih sila i naravno pobjeda njihove diplomatije u ovom slučaju - kazao je Fejzić, uz poruku da muslimani Crne Gore i Islamska zajednica današnji dan posvećuju Republici Turskoj, i da su "naše su molitve uz njih".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.