Srijeda, 20.01.2021.

Plodovi jeseni

Čuva srce, liječi anemiju: Deset razloga zbog kojih biste trebali jesti kesten

FOTO: ILUSTRACIJA

Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok postotak škroba i vitamin C

Kesten je samo jedan od niza zdravih jesenjih plodova koji biste, prema preporukama nutricionista, obavezno trebali uvrstiti u prehranu.

Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok postotak škroba i vitamin C.

Ako i niste baš upućeni u njegove prednosti, evo nekoliko razloga zbog čega biste kesten već danas trebali uvrstiti u prehranu:

Brzo će vas učiniti sitim - Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljikohidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcija, fosfora i magnezija ima izuzetan utjecaj na zdravlje kostiju i zuba.

Stimulira funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospješuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promjene i oboljenja.

Koristan u prehrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljikohidrata i nepodizanja naglo inzulina u krvi, koristan je u prehrani dijabetičara.

Sadrži sve esencijalne aminokiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj prehrani, stare osobe i sportiste.

Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u prehrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj mjeri osjetljivih na gluten.

Kesten je dobar u borbi protiv anemije – sa visokim sadržajem željeza i u kombinaciji sa svježim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.

Kesten ima efekat kardioštita – Time što sadrži dobre masnoće i osigurava dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrija, a visokog kalija, odličan je u prehrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

Čuva crijevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crijevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje crijeva što sve zajedno blagotvorno djeluje i na imunitet.

Biranje i čuvanje plodova

Kesten je u prodaji od oktobra do marta. Pošto spada u grupu orašastog voća, treba posebno voditi računa o njegovom skladištenju. Podložan je oksidaciji kada masti dođu u kontakt sa vlagom i zrakom.

Kada se kupuje kesten u kori, potrebno je osjetiti njegovu težinu i odstraniti one koje je zahvatila buđ. Treba ga čuvati u frižideru.

Šta sve možete pripremiti

- Kesten ima izuzetno prijatan slatkasti okus. Bez obzira što se na našem području koristi kao desert, u mnogim drugim koristi se i kao dodatak slanim jelima.

- Upotrebljava se u sirovom, kuhanom ili pečenom stanju.

- Glavni je sastojak u pripremi smjese za punjenje ćurke.

- Brašno od kestena koristi se u toskanskim receptima kao dodatak palenti, slatkom hljebu, biskvitima, kolačima, supama ili sladoledu.

- U nekim kuhinjama kesten se koristi i kao slatki krompir.

- "Marron glace" popularan je slatkiš u Evropi. Krupno oguljeno kestenje se potopi u vodu. Potom se uroni u sirup od vanilije i šećera i zagrije. U sirupu treba stajati nekoliko dana. Nakon toga treba ga izvaditi iz sirupa i sušiti na toploti ili suncu prije pakovanja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh