VEZANI TEKST - Na sjednicama IO FSBiH: Ko su "opasni" muškarci koji uhode i "straše" novinare?

Aktuelnog prvog čovjeka bh. fudbala mediji povezuju sa brojnim aferama, a N1 nedavno je objavio da Tužilaštvo BiH "češlja" Savez, da su formirana dva predmeta.

Isti izvor, doduše nezvanično, spominje kako se provjerava 12 osoba među kojima su, između ostalih navodno i Zeljković, te njegov savjetnik Marko Miličić.

O nekim nelogičnim potezima, koji bi Savez moglo koštati i novca i reputacije, pisali smo ranije, a odgovore na brojna pitanja nismo dobili iz bh. kuće fudbala...

A za razliku od njegovih prethodnika Zeljković uživa u mnogim blagodatima. Jedna od njih je i policijska pratnja. Kako su pisali pojedini mediji iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, predsjednik FSBiH od septembra 2021. godine ima policijsku pratnju. I ove godine, pred utakmice reprezentacije, moglo se vidjeti da službena vozila policijskih bh. agencija sa uključenim rotacionim svjetlima, tzv. blinkerima i dalje čuvaju prvog među jednakima.

Zamislite da policija čuva i predsjednike ostalih saveza u BiH (košarka, rukomet, odbojka, tenis, plivanje, skijanje...) koliko bi ljudi bilo potrebno za taj "hir"? No očito da postoji razlika između Zeljkovića i ostalih. Doduše, ostalim nije ujak Milorad Dodika... 

Detalje o policijskoj pratnji, odnosno osiguranju Zeljkovića, pokušali smo provjeriti kod Enesa Karića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine (DKPT).

Upit smo poslali 20. oktobra sa sljedećim pitanjima:

- Da li je istina da je Vici Zeljkoviću, predsjedniku Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, odobreno osiguranje i da li je istina da je to tražio Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH?

- Ako jeste, na osnovu kojeg zakona i pravilnika je odobreno osiguranje?

- Ako je odobreno, ko je vršio procjene rizika i na osnovu čega je uopće odobreno?

- Da li je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zadužena za ovaj vid osiguranja?

- Na kraju, na koji način Vico Zeljković konzumira ovu privilegiju?

Odgovor nismo dobili. U međuvremenu redakcija Faktora dva puta je kontaktirala DKPT. Prvi put nam je sekretarica poručila da će upit proslijediti "odgovornim", dok su nam 24. novembra rekli da ponovimo mail, a da će nam odgovoriti ako direktor bude želio. Odgovor ni nakon toga nije stigao...