open-navfaktor-logo
search
Bura u Srebreniku
Da li je bivši gradonačelnik iz NiP-a Omerović sebi i pomoćnicima godišnje uzimao 30.000 KM mimo plaće?
Edis Kavgić, član Narodnog evropskog saveza (NES) i vijećnik u Gradskom vijeću Srebrenik, sumnja da je bivši gradonačelnik, a sada državni zastupnik Nihad Omerović iz Naroda i pravde (NiP), tokom dva manadata za sebe i još osam svojih pomoćnika nezakonito isplaćivao dodatke na plaću.
06.04.2023. u 14:28
get url
text
Nihad Omerović

- Više od dvije godine sam konstantno ukazivao na činjenicu da bivši gradonačelnik Srebrenika, sebi i svojim pomoćnicima, nezakonito vrši isplate iz budžeta grada Srebrenika na osnovu "dodatka na plaću", čime je svake godine uzimano oko 30.000 našeg novca. Nezvanične informacije dobio sam iz nadležnih službi, a potvrdio ih je Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Srebrenika za 2021. godinu, o kojem smo raspravljali na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća. Zbog toga sam odlučio da tražim zvanično objašnjenje - kaže Kavgić za Faktor.

On je uputio vijećničko pitanje u kojem traži odgovor od internog revizora Grada Srebrenika, Službe za finansije i inspekcijski nadzor i Gradskog pravobranilaštva.

- Ja raspolažen informacijama da je gradonačelniku nezakonito isplaćivana 471 KM mjesečno, odnosno 5.652 KM godišnje, a za osam pomoćnika 263 KM mjesečno, što iznosi 25.248 KM - kaže Kavgić.

U svojoj incijativi, Kavgić je, između ostalog i citirao Izvještaj o reviziji za 2021. godinu u kojem se navodi da je "odlukom definirano i da gradonačelniku pripada položajni dodatak na osnovnu plaću u iznosu od 20 posto od osnovne plaće, koji se obračunava na osnovnu plaću i čini sastavni dio plaće, što nije predviđrno članom 22.i 23. Zakona kojima su regulisani dodaci na plaću".

Također, u izvještaju se navodi i da je "gradonačelnik svaki mjesec donosio rješenja o povećanju plaća u iznosu od 10 posto za pojedine zaposlenike prema prijedlogu rukovoditelja, a za odredene zaposlenike donosila su se dva rješenja u iznosima od 10 posto,jedno za povećan obim posla, a drugo po odluci gradonačelnika, kontinuirano tokom godine".

- Za dodatak na plaću nisu ispunjavani nikakvi posebni uvjeti, niti se dodjeljivao na osnovu neke vanredne situacije ili učinka. Ukoliko se ovo dešavalo osam godina, to znači da je iz budžeta Grada Srebrenika isplaćeno blizu četvrt miliona maraka - zaključio je Kavgić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.