open-navfaktor-logo
search
Problemi povratnika
Da li je problem sa grijanjem u školi u Potočarima "gurnut pod tepih" zato što je pohađaju bošnjačka djeca?
Rješenje za područnu osnovnu školu u Potočarima koju u više od 90 posto pohađaju djeca bošnjačkih povratnika u Srebrenicu još se na nazire jer je neizvjesno kada će proraditi sistem centralnog grijanja.
04.02.2021. u 11:06
get url
text

VEZANI TEKST - Protest roditelja djece koja pohađaju školu u Potočarima: Nema grijanja, učionice pune vlage, loši mokri čvorovi...

Kao alternativno rješenje u hladne učionice unijet će se peći na drva kao što se radilo prije pola vijeka.

- Problemi sa grijanjem nastali su još u martu 2020. godine kada se pokvario jedan kotao. Nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, taj problem je "gurnut pod tepih". Sedmicu prije početka zimskog raspusta u ovoj školskoj godini pokvario se i drugi kotao, pa je tako sistem centralnog grijanja u školi potpuno van upotrebe. Raspisan je tender za njegovo popravljanje, ali sve se oteglo jer se žalilo nekoliko ponuđača. Međutim, to nije opravdanje – kaže Srebreničanin Mirnes Zahirović.

Ističe da to ima i određenu nacionalnu pozadinu.

- Vidite, u tu školu idu u ogromnoj većini djeca Bošnjaka i s razlogom se pitamo zašto problem sa centralnim grijanjem nije odavno riješen. Uvjerenja smo da se ovaj slučaj desio u školi u Srebrenici, koju pohađaju približno u istom broju djeca bošnjačke i srpske nacionalnosti, problem bi bio odavno riješen – ističe Zahirović.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.