open-navfaktor-logo
search
Trener godine
Dalić: Hrvatska može ostvariti veliki uspjeh i na EURO 2020
Dalić je tokom obraćanja istakao kako uspjeh Hrvatske na Mundijalu ne pripada njemu
10.11.2018. u 12:52
get url
text

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić proglašen je trenerom godine u Europi od strane Asocijacije europskih fudbalskih trenera (AFCEA) na skupu u Antaliji.

Dalić je tokom obraćanja istakao kako uspjeh Hrvatske na Mundijalu ne pripada njemu, već njegovim fudbalerima, javlja Anadolu Agency (AA).

U turskom gradu Antaliji je održan 39. simpozijum Asocijacije evropskih fudbalskih trenera (AFCEA), u okviru kojeg je selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić proglašen "trenerom godine u Europi".

U Antaliji je također održan i panel na temu "Rusija 2018 - Hrvatski model uspjeha". Govoreći na pomenutom panelu, Dalić je istakao kako je Hrvatska prva balkanska reprezentacija koja se popela na treće mjesto FIFA-in ljestvice.

- Naš najveći uspjeh prije ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji, bilo je treće mjesto na Mundijalu u 1998. godine u Francuskoj. Iako smo imali vrlo kvalitetne fudbalere, 20 godina nije dolazio uspjeh. Nakon što sam imenovan za trenera reprezentacije, zapitao sam se “zašto ne uspijevamo u tome?“ i krenuo sam u potragu za rješenjem. Pokazali smo na Svjetskom prvenstvu da i male zemlje kada vjeruju u sebe, i kada puno rade, mogu ostvariti veliki uspjeh - poručio je Dalić.

Dodao je kako je to bio historijski uspjeh za njegovu zemlju, te kako je tokom mjesec dana, koliko je trajalo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Hrvatska bila najsretnija zemlja na svijetu.

- Zapravo, to nije bio moj, već uspjeh mojih fudbalera. Sve što sam uradio jeste da sam ih postavio na pravo mjesto, odabrao najbolju taktiku i to na kraju implementirao - poručio je Dalić.

Dalić je iznio pohvale na račun kapitena Vatrenih Luke Modrića, koji je proglašen najboljim igračem svijeta u protekloj sezoni u izboru Svjetske fudbalske federacije (FIFA), ali i Evropi u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA)

- Vrlo je bitno to što smo u timu imali igrača kao što je Modrić. Bio je moja desna ruka i mnogo mi je pomogao - istakao je Dalić.

Selektor Dalić dodaje kako je odlučio ostati na čelu reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva, naglasivši kako nije želio napustiti tako veliki tim.

- Možemo ostvariti veliki uspjeh i na predstojećem Evropskom prvenstvu. Biti uvijek na vrhu nije lako za male zemlje kao što smo mi, ali to možemo - rekao je Dalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.