open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Danas ističe rok za boravak migranata u Miralu, vlasnik objekta najavio "deložaciju"
Vlada USK je od 23. oktobra onemogućila dolazak novih migranata na područje ovog kantona jer, kako kažu, nema više smještajnih kapaciteta
15.11.2018. u 16:59
get url
text

Rok za privremeni boravak migranata u hali firme Miral u Velikoj Kladuši ističe danas, a još se ne zna kakva će biti daljnja sudbina migrantskih porodica koje su trenutno smještene u tom prostoru.

Nakon što su prošlog mjeseca danima blokirali Granični prijelaz Maljevac sa namjerom da pređu na teritoriju Hrvatske, nekoliko stotina migranata su u pratnji policije odvedeni u prostor Mirala, u naselju Polje. Trebalo je to biti samo privremeno rješenje, do 15. novembra. Vlasnik firme Miral Boris Horvat pristao je da migranti ostanu tu dok im se ne osigura drugi smještaj.

No, po svemu sudeći, Horvat je sada ostao "zaglavljen" sa migrantima, a ni Ministarstvo sigurnosti, ni IOM, ni Vlada Unsko-sanskog kantona ne reagiraju.

- Ne znam uopće šta se dešava tamo. Niko me nije kontaktirao i nemam vam šta reći - odrješito nam je rekao Horvat u telefonskom razgovoru kada smo ga pitali šta se događa sa migrantima u hali Mirala.

Horvat je ranije za medije upozorio kako više nije u mogućnosti davati objekat na besplatno korištenje, te da će tražiti naknadu ukoliko vlasti namjeravaju produžiti boravak migranata u Miralu. U suprotnom, kako je najavio, migrantima slijedi "deložacija".

Vlada USK je od 23. oktobra onemogućila dolazak novih migranata na područje ovog kantona jer, kako kažu, nema više smještajnih kapaciteta. Nekoliko vozova kojima su se migranti iz Sarajeva zaputili u Bihać vraćeni su na polaznu stanicu, a nadležni strahuju da će unatoč ovim mjerama situacija sa migrantima u USK biti dodatno pogoršana, posebno dolaskom zimskih mjeseci.

Prema procjenama MUP-a, samo u Bihaću trenutno se nalazi između 3.000 i 3.200 migranata. U centru Bira smješteno je 700 migranata, u Đačkom domu u Borićima između 1.000 i 1.200, a u hotelu Sedra oko 400.

- Ostali migranti su u privatnom smještaju i zatražili smo od Kantonalne inspekcije da utvrdi broj i gdje su smješteni – kaže Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Na području Velike Kladuše, u hali preduzeća Miral smješteno je između 350 i 400 migranata, u šatorskom naselju Trnovi također njih oko 400, a u privatnom smještaju pedesetak. 

Mnogi od tih prostora u kojima trenutno borave migranti, među kojima je i veliki broj žena i djece, ne zadovoljavaju osnovne uvjete. Đački dom je još u fazi renoviranja, a u Biri je smješteno više migranata nego što je prvobitno bilo planirano, zbog čega svakodnevno dolazi do raznih problema i sukoba među njima.

Vlada Unsko-sanskog kantona jučer je na vanrednoj sjednici donijela odluku kojom zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USK od međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne grupe.

- Vlada USK zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM), u cilju određivanja kapaciteta Unsko-sanskog kantona za prihvat migranata, da predoči tačan broj osoba koje mogu biti smještene u postojećim privremenim prihvatnim centrima u objektima: Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da Vladu USK kontinuirano izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prihvat migranata – navodi se u saopćenju iz Vlade.

U međuvremenu, građani Bihaća najavili su nove proteste 17. novembra zbog migrantske krize, a u toku je i potpisivanje peticije sa zahtjevom da se migranti izmjeste iz urbanih zona.

- Nije zaustavljen dolazak migranata, oni i dalje neprestano pristižu i Bihać se pretvorio u migrantski geto. Ovo će biti mirni protesti kako bismo upozorili da Bihać nema više kapaciteta da primi toliki broj ljudi i da se brine o njima – kazao je Sej Ramić, gradski vijećnik i jedan od organizatora protesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.