open-navfaktor-logo
search
Predstava
Danas je Međunarodni dan plesa: Na YouTube kanalu NPS-a pogledajte prvu online premijeru baletne predstave "Ostani kući"
Povodom Međunarodnog dana plesa koji se svake godine obilježava 29. aprila, Narodno pozorište Sarajevo pripremilo je niz prigodnih online sadržaja.
29.04.2020. u 13:37
get url
text
Detalj iz predstae "Giselle"

Prva online baletna premijera "Ostani kući" bit će dostupna na YouTube kanalu NPS sa početkom u 19 sati. Koreografiju za ovaj šestominutni balet, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, uradio je ansambl Baleta NPS.

Online baletna premijera nastala je iz potrebe naših umjetnika da daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije Covida-19, u vremenu kada su imali namjeru premijerno izvesti balet "Šeherzada" na sceni NPS, pred publikom.

Baletni umjetnici trenutno su uskraćeni za igranje predstava, ali svakodnevno vježbaju u svojim kućama. Nedostaje im osjećaj izlaska na scenu, pred publiku, aplauz kao nagrada za odigranu predstavu. I to ništa ne može zamijeniti. Sjetni su, ali i odlučni da pokažu svu univerzalnost i ljepotu plesa. Snimanjem dijelova predstave mobilnim telefonima i spajanjem numera nastala je premijera koju poklanjaju svojoj publici.

Nakon premijere, u 19.30 sati na YouTube kanalu NPS uslijedit će arhivski snimak jednog od najpoznatijih bijelih baleta "Giselle", kompozitora Adolfa Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo, urađenoj prema Coraliju, Perrotu i Petipi, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović. U predstavi su igrali solisti i ansambl Baleta NPS.

- Ono što nas raduje jeste da na našu adresu pristižu brojne video i pisane čestitke. Obraćaju nam se slavni baletni igrači i koreografi. Izdvojit ćemo čestitke naše primabalerine Minke Kamberović, zatim Davorke Kulenović solisitice Baleta NPS, koreografa Konstantina Kostjukova, Davidea Bombane i Vasliya Medvedeva. Ovogodišnju poruku napisao je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma, a poručio je da u današnjoj situaciji treba plesati više nego ikada- saopštili su iz NPS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.