open-navfaktor-logo
search
Egipat 2021
Danas pada odluka o novom rukometnom prvaku svijeta: Švedska peti ili Danska drugi put
Švedska peti put ili Danska drugi put, pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor nakon finala 27. Svjetskog prvenstva za rukometaše koje se igra danas od 17.30 sati u egipatskoj prijestolnici Kairu.
31.01.2021. u 07:50
get url
text

Šveđani su definitivno najveće iznenađenje rukometnog Mundijala koji je počeo 13. januara u Egiptu. Četverostruki svjetski prvaci na sjever Afrike stigli su desetkovani, a zbog koronovirusa selektor Glenn Solberg morao se odreći jedne kompletne postave pred početak SP-a.

Da iznenađenje bude još veće izabranici norveškog stručnjaka do finala su stigli bez poraza, baš kao i njihovi protivnici.

Danska je, nakon nezapamćene rukometne drame s Egiptom u četvrtfinalu, u borbi za finale eliminisala evropske prvake Špance, dok su Šveđani su poziciju da se borbe za zlato stigli pobjedama nad Katarom i favorizovanom Francuskom, protiv koje je Švedskoj malo ko davao velike šanse. Šveđani su, kao i tokom cijelog turnira istrajali u svojoj igri, a loša partija francuskih golmana u polufinalu (samo tri odbrane op.a) išla im je u prilog, te su izborili osmo finale SP-a u svojoj historiji.

Posljednju titulu svjetskog šampiona Šveđani su osvojili upravo u Egiptu, sada već davne 1999. godine, dok su Danci do prvog svjetskog zlata stigli prije dvije godine kada su Mundijal organizovali zajedno s Njemačkom. Danska je prethodno tri puta gubila u finalima SP-a.

Raspoloženi Mikkel Hansen koji je u polufinalu sa Španijom postigao 12 golova bit će svakako prva uzdanica zemlje koju smatraju jednom od kolijevki rukometnog sporta, a ne treba zaboraviti ni najboljeg rukometaša za 2019. godinu Niklasa Landina Jacobsena, čije su odbrane spriječile Egipćane da se plasiraju u polufinale.

Vrijedi spomenuti da su se posljednja dva duela ljutih skandinavskih rivala na svjetskim prvenstvima završila pobjedama Danske. U preliminarnoj rundi 2017. godine aktuelni olimpijski i svjetski prvaci slavili su s 27:25, dok su u glavnom krugu 2019. Danci bili nešto uvjerljiviji i trijumfovali s 30:26.

Finale između Danske i Švedske igra se od 17.30 sati, dok se utakmica za bronzu između Francuske i Španije igra s početkom u 14.30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.