open-navfaktor-logo
search
Počinje od 14 sati
Danas protesti pred OHR-om: Schmidt je napravio tri koraka nazad
Neformalna grupa građana pod nazivom "ReSTART" i Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" organizirali su za danas protest ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) koji počinje u 14 sati.
31.03.2023. u 07:43
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Poziv na protest ispred OHR-a u Sarajevu: Zaustaviti razgradnju države i cementiranje etnofeudalnog koncepta

Organizatori će na protestu pozvati na "zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etnofeudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora".

Podršku protestu su najavili boračka udruženja FBiH, GS... 

Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99", istakao je da će to biti svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i moguće usložnjavanje situacije u BiH.

- Umjesto da BiH usmjeri ka Briselu, aktuelni visoki predstavnik Schmidt je izvjesnim potezima napravio tri koraka nazad u odnosu na već dostignuti stepen demokratizacije ili optimizma za demokratski preobražaj i tranziciju BiH u modernu evropsku državu - kazao je Kulenović.

Azra Zornić, članica "Kruga 99" i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, naglasila je da je krajnje vrijeme da građani BiH spriječe svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije svoje domovine.

- Susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope, su instrumentalizirale Ured visokog predstavnika. Pri tome, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim oktobarskim izborima su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt - Ustav i to samo jednog entiteta, FBiH - rekla je Zornić.

VEZANI TEKST - Obustava saobraćaja zbog protesta ispred zgrade OHR-a

Zapadnim diplomatama je poručila da u BiH pošalju "sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja funkciju visokog predstavnika".

Suad Đozić, osnivač ReSTART-a, poručio je da je da je Bosna i Hercegovina 28 godina od Dejtona na raskršću i pred njom su dva puta: prvi koji je odredio Evropski sud za ljudska prava sugerišući da zemlja treba ići u ustavne promjene koje će biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok je drugi put nametnut preko visokog predstavnika.

Zbog ovog proptesta iz MUP-a KS su najavili izmijenjen režim saobraćaja od 14 do 16 sati, uz mogućnost privremene obustave. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.