open-navfaktor-logo
search
Nekadašnji kapiten Hrvatske
Darijo Srna pozvao Zmajeve da ne igraju meč sa Rusijom: Politika i sport ne smiju ići zajedno
Nekadašnji kapiten reprezentacije Hrvatske Darijo Srna gostovao je u emisiji "Tribina" na Al Jazeera Balkans televiziji.
08.10.2022. u 13:59
get url
text

Teme su bile mnoge, a između ostalog govorilo se i o prijateljskoj utakmici između Rusije i Bosne i Hercegovine koja je zakazana 19. novembra u Sankt Peterburgu.

Srna je istakao kako Hrvatska sigurno ne bi igrala ovu utakmicu.

VEZANI TEKST - Rusi čekaju odgovor FSBiH: Hoće li Zmajevi 19. novembra gostovati u St. Peterburgu

- Mislim da se prema mom mišljenju ova utakmica ne smije odigrati. Zbog čega? Tu se uplelo dosta politike. Politika i sport ne smiju ići zajedno, ali ovo je zaista jedinstven slučaj. Rusija je izbačena iz svih evropskih takmičenja. Žao mi je zbog toga što sportisti pate, ali pate i sportisti u Ukrajini. Shakhtar je zbog rata izgubio dva doma.

Osam godina ne igramo kod kuće, na svom terenu. Vozimo se po Evropi, igramo Ligu prvaka po raznim gradovima. Ja mislim da se treba uvažiti mišljenje igrača. U Hrvatskoj se sigurno ova utakmica ne bi igrala, ako se pita igrače - kazao je Srna.

Konačan stav o ovom susretu trebao bi biti donesen u ponedjeljak, 10. oktobra kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora FSBiH.

Podsjetimo, nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, Međunarodna fudbalska organizacija (FIFA) i Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) diskvalifikovali su ruske nacionalne timove i klubove iz svih međunarodnih takmičenja, tako da selekcija Rusije u praksi može igrati samo prijateljske utakmice.

Odluka čelništva FSBiH da se igra prijateljski meč sa suspendiranom Rusijom u jeku rata u Ukrajini izazvala je glasne kritike sportske i opće javnosti u BiH i šire.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.