open-navfaktor-logo
search
HRT
Debata predsjedničkih kandidata: Milanović i Kolinda o "džihadistima u BiH"
Milanović je naglasio da je predsjednica "upropastila odnose sa Sarajevom"
02.01.2020. u 21:14
get url
text
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović

Tokom debate na HRT-u Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, kandidata za predsjednika Hrvatske, jedna od tema bila je izjava aktuelne predsjednice o "džihadistima u BiH".

Grabar-Kitarović je prije tri godine izjavila da se "iz tzv. Islamske države u BiH vraća hiljade boraca", kao i da se ne može zanemariti niti "utjecaj nekih drugih država na BiH".

- BiH je država kojoj se miješaju različiti utjecaji, danas to prepoznaju u Evropskoj uniji, Macron (predsjednik Francuske op. a.) je o tome govorio, s tim problemom se treba suočiti, a ne ih nijekati. Borci iz Iraka i Sirije su se vratli zajedno sa svojim porodicama, BiH trebaju pomoći, zajedno Hrvatska i EU, kroz razmjenu informacija u obavještajnom sektoru - rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Milanović je naglasio da je predsjednica "upropastila odnose sa Sarajevom". Na pitanje "predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju", rekao je:

-Predstavljaju prijetnju za svakoga, ali je pitanje koliko je ta prijetnja izražena. Ono što mogu reći da nemam u ovom momentu sigurnosne informacije, koja predsjednica možda ima, i vjerujem da SOA radi svoj posao i da radi sa drugim agencijama. Džihadisti su realnost, BiH je zemlja u kojoj ima puno muslimana, vjerom, ljudi odlaze u borbu na Bliski istok i vraćaju se indoktrinirani. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona, kaznenog progona. To zahtijeva usku saradnju sigurnosnih službi zemalja u regiji i to je to. Gospođa Kitarović je svojim nesmotrenim izjavama pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većina muslimani i ta zemlja je susjedna. To je tačno - rekao je Milanović.

Grabar-Kitarović je uzvratila rekavši: "Nemam nikakav problem s muslimanima, odnosno Bošnjacima, štaviše, poštujem ih kao jednakopravni, konstitutivan, narod u BiH".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.