open-navfaktor-logo
search
Podnio izvještaj
Debevec: Ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv Suda BiH i mene kao predsjednika
Debevec je skrenuo Vijeću pažnju na činjenicu da on, kako je kazao, već tri godine podnosi prijedlog za korekciju norme u predmetima ratnih zločina
19.06.2019. u 16:59
get url
text

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) predstavljeni su izvještaji o radu pojedinih sudova i tužilaštava za 2018. godinu.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec kazao je da je u prošloj godini na nivou ove institucije ostvarena norma od skoro 170 posto, što je "nikad bolji rezultat".

On je pozvao VSTV da hitno riješi više puta upućen prijedlog za korekciju norme sudija koji rade na ratnim zločinima, odnosno da je usklade sa normom Tužilaštva BiH.

Pojasnio je da sudije imaju normu rješavanja pet predmeta, a tužioci četiri, s tim da se tužiocima računaju i odluke o obustavljanju ili neprovođenju istraga.

- To je pravni i logički nonsens. Ne može sud suditi ono što nema - istakao je Debevec.

Skrenuo je Vijeću pažnju na činjenicu da on, kako je kazao, već tri godine podnosi prijedlog za korekciju norme u predmetima ratnih zločina.

- Ja samo tražim da Sud uradi onoliko koliko Tužilaštvo donese pred njega. Na taj način se onemogućava rad Suda BiH i to se mora mijenjati podhitno - rekao je Debevec.

Dodao je i da "ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv Suda BiH i mene kao predsjednika".

Na to mu je odgovorio Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazavši mu da ga je "ovaj sastav izabrao i ne možete tako govoriti".

- Norme su legitimno pitanje, iznijeli ste smislenu argumentaciju i mi ćemo razgovarati o tome i donijeti odluku - rekao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.