open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Delegacija EU u BiH: Upravo je Dodikovo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan
Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini uputila je saopćenje u vezi s nedavnim komentarima člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorada Dodika o EUFOR-u.
08.04.2022. u 17:13
get url
text

- Jučer su iznesene brojne optužbe na račun EUFOR-a, uključujući i navodni nejednak tretman svih u BiH. Ovakve tvrdnje su neosnovane. Mandat EUFOR-a je jasan: osigurati sigurno i bezbjedno okruženje koje štiti sve bh. građane. EUFOR u potpunosti djeluje u skladu s dodijeljenim mandatom. Svaki pokušaj podrivanja prisustva EUFOR-a u BiH bio bi suprotan interesima bh. građana - navodi se u saopćenju.

Poručeno je kako štaviše, "time se neće umanjiti odlučnost EU-a da podrži BiH u očuvanju stabilnosti u zemlji".

VEZANI TEKST - Dodik se pokajao zbog podrške misiji Althea i poručio: Njemačke trupe nisu dobrodošle

Smatraju kako su potpuno neprimjereni komentari člana Predsjedništva BiH Dodika o potencijalnom upućivanju njemačkih trupa u okviru EUFOR-a.

Šef delegacije i specijalni predstavnik EU-a Johann Sattler ističe da se sa "podsjećanjem na nacizam iz Drugog svjetskog rata u formi kritike odluke Njemačke da investira u dodatne odbrambene kapacitete kao rezultat agresije Rusije te učestvuje u EUFOR-u otišlo još i niže u istupima. Mora se prestati s ovakvim utrkivanjem u niskim potezima".

- Upravo je ovakvo ponašanje jedan od razloga zašto je EUFOR i dalje neophodan. Aktuelna politika RS-a kojom se podrivaju državne institucije i nadležnosti izaziva strah i nepovjerenje među građanima u zemlji. Jučerašnji huškački i pogrdni komentari narušavaju stabilnost i povjerenje među građanima - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.